Annons

Smala barn får fler hål i tänderna

Nyheter Forskare vid bland annat Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola har med hjälp av journaler från Barnhälsovården och Folktandvården undersökt tandhälsan hos drygt 900 femåringar i Mellersta Skåne.
Publicerad 22 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Forskare vid bland annat Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola har med hjälp av journaler från Barnhälsovården och Folktandvården undersökt tandhälsan hos drygt 900 femåringar i Mellersta Skåne. En orsak till att just smala barn riskerar att drabbas av karies kan bero på att föräldrarnas oro över sina barnens viktutveckling gör att de låter sina barn äta vad de vill på oregelbundna tider och att kosten innehåller mer socker. Tidigare studier har visat att även överviktiga barn löper en ökad risk för karies, men i den nu aktuella studien kunde forskarna inte se det sambandet

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons