Annons

Smarta lemurer lever längst

Är smartare individer mer långlivade? Ja, det tycks faktiskt så att döma av en ny studie av små muslemurer. De som gjorde bäst ifrån sig på intelligenstester fick ett längre liv.
Vetenskap • Publicerad 16 juli 2023
En grå muslemur som har försetts med en logger för att göra det möjligt att följa dess rörelser i skogen.
En grå muslemur som har försetts med en logger för att göra det möjligt att följa dess rörelser i skogen.Foto: Johanna Hencke-von-der-Malsburg/TT
Den grå muslemuren är en av de minsta primaterna på jorden. Som framgår av de enormt stora ögonen är den nattlevande.
Den grå muslemuren är en av de minsta primaterna på jorden. Som framgår av de enormt stora ögonen är den nattlevande.Foto: Franziska Huebner/TT

Hos alla djur, inklusive människor, varierar den mentala förmågan markant mellan individerna. Det handlar om att hela tiden fatta bra beslut, när det gäller att välja sovplatser, hitta ställen med gott om föda, undvika rovdjur, och ta hand om avkomman. Vissa är helt enkelt bättre på att undvika farorna i kampen för tillvaron.

I den aktuella studien, som publiceras i Science Advances, har tyska forskare under ledning av evolutionsbiologen Claudia Fichtel studerat grå muslemurer (Microcebus murinus) på västra Madagaskar.

Intelligenstest

Annons

Muslemurer är mycket små, nattlevande primater. Den grå muslemuren, som endast väger 60 gram, lever på insekter, frukt, blommor och nektar.

Fichtel och hennes kollegor fångade in 198 individer som samtliga fick genomgå fyra intelligenstester och två personlighetstest.

Intelligenstesterna mätte hur bra lemurerna var på problemlösning genom att se hur snabbt de lärde sig att öppna en bur med föda, hur väl de kom ihåg undangömda matbitar, hur snabbt de upptäckte genvägar, och hur fort de kom på hur man kom åt godbitarna genom att dra i ett snöre. I samtliga fall lockades de med bitar av bananer – som är något av en favoritföda.

Personlighetstesterna gav en uppfattning om hur intresserade djuren var av att undersöka olika saker, och hur nyfikna de var på okända föremål.

Längre liv

Det visade sig att individer som var nyfikna och undersökande vägde mer än de andra individerna, troligen som ett resultat av att de var bättre på att hitta föda.

De individerna levde också längre. Grå muslemurer blir runt 5 år gamla i det vilda, men de lemurer som hade de bästa resultaten på testerna levde flera månader längre än artfränderna med sämre testresultat.

Resultaten antyder att hög mental förmåga leder till ett långt liv. I allmänhet. Muslemurer har många fiender och även intelligenta individer kan ha otur i livet. Men i genomsnitt tycks det vara lönsamt att vara smart.

Fakta: Lemurer

Lemurerna (Lemuroidea) är en överfamilj bland halvaporna som började utvecklas för 55 miljoner år sedan. De finns enbart på Madagaskar utanför Afrikas östkust.

Forskarna räknar med 108 arter fördelade på fem familjer: muslemurer, egentliga lemurer, vesslemakier, indrier och fingerdjur.

Den största arten är indrin (Indri indri) med en vikt på 6–10 kilo. Den minsta är Berthes muslemur (Microcdebus berthae) med en vikt på 30 gram, vilket ger den titeln världens minsta primat.

Källa: Science

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons