SMHI varnar för regn – men hösten dröjer

Det blir en blöt söndag i stora delar av landet, med varningar för kraftigt regn i Värmland och delar av Västra Götaland.
Samtidigt dröjer hösten – i södra Sverige är det fortfarande meteorologisk sommar.
Publicerad 4 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett regnområde rör sig norrut över stora delar av landet under söndagen. Arkivbild.
Ett regnområde rör sig norrut över stora delar av landet under söndagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Dags att plocka fram paraplyet, det blir nämligen en grå söndag i stora delar av landet. Ett stråk med regn och skurar har redan nu börjat röra sig över Skåne, och under dagen fortsätter det norrut in över Götaland och Svealand.

Boende i Värmland samt i inre Dalsland och sydväst om Vänern i Västra Götaland får se upp extra – där har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder. Under söndag eftermiddag och kväll väntas ett kraftigt regn som kan ge 30 till 40 millimeter dra in.

– Men det kan även komma större regnmängder i övriga delar av Götaland och upp över Svealand, så man får se upp under dagen i södra Sverige, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under natten väntas regnområdet röra sig vidare norrut in över södra Norrland.

– Det ser fortsatt ut som att det kommer att vara rester kvar över Norrland under måndagen, säger Linus Karlsson.

Men trots regnet: i stora delar av landet har hösten ännu inte gjort sitt intåg. För att det ska räknas som meteorologisk höst ska dygnsmedeltemperaturen vara under 10 grader fem dygn i följd enligt SMHI, och höstens ankomstdatum sätts sedan till det första av de fem dygnen.

Vanligtvis sker det någon gång i september i södra Sverige och längst Norrlandskusten – men i år har det dröjt.

Enligt SMHI:s årstidskarta är det fortfarande sommartemperaturer i södra delen av landet upp till Malung, och på östkusten upp till strax ovanför Sundsvall. I större delen av norra Sverige har det däremot varit höst sedan i mitten på augusti.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.