Smittan sprids i indiska slummen

Coronaviruset sprids i ett av Indiens största slumområden.
Antalet dödsoffer stiger i världens näst mest folkrika land, vars invånare ser ut att hållas under strikt karantän ytterligare en tid.
Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fattiga indier bor tätt ihop i Dharavi i Bombay, där coronaviruset har börjat spridas.
Fattiga indier bor tätt ihop i Dharavi i Bombay, där coronaviruset har börjat spridas.Foto: Rajanish Kakade/AP/TT

Fyra personer har insjuknat i covid-19 och sedan avlidit i slumområdet Dharavi i Bombay (Mumbai), där omkring en miljon människor bor tätt inom ett fåtal kvadratkilometer. Tiotals invånare har bekräftats vara smittade i tester.

Myndigheterna har avgränsat flera områden där smittade vistats och utökat testerna.

– Vi har drivit utökade vårdanläggningar i Dharavi och andra områden i Bombay för att testa fler människor för coronavirus och säkerställa att smittobärare inte förbises bara för att de inte uppvisar symtom, säger Vijay Khabale-Patil, talesperson för stadens styre.

Värst drabbade delstaten

Totalt har över 270 människor registrerats som dödsoffer för virussjukdomen i Indien så här långt. 127 av dem har skett i delstaten Maharashtra, där Bombay ligger.

Delstatens chefsminister Uddhav Thackeray anser att myndigheterna lyckats begränsa smittspridningen på ett relativt framgångsrikt sätt sedan det första fallet där upptäcktes för fem veckor sedan. Strikta begränsningar av vardagslivet förlängs i ytterligare ett par veckor.

– Delstaten kommer att visa vägen för hela landet även i dessa tuffa tider, säger han.

Smittskyddsexperter varnar för att smittan kommer att spridas som en löpeld i Indiens fattiga områden, där människor har mycket svårare att hålla avstånd till varandra.

Modi med ny devis

Hela Indien – med över 1,3 miljarder invånare – har tvingats till karantän sedan nästan tre veckor tillbaka och uppges vara på väg att förlänga påbudet med ytterligare två veckor från och med tisdag. Uppmärksammade videoklipp har visat hur poliser på olika håll angriper civila som vistas utomhus med batonger.

Premiärminister Narendra Modi har uppmanat delstatsregeringarna att agera för att alla regler och rekommendationer följs, rapporterar nyhetsbyrån PTI. Han säger att de närmaste tre-fyra veckorna kommer att vara avgörande för att åtgärderna som vidtagits ska få önskad effekt.

När Modi talat om virushanteringen har han fört fram en devis som lyder ungefär "hälsa är välstånd". Den har han bytt ut till en annan, som betyder ungefär "liv liksom försörjning" – vilket kan tolkas som att delar av den pressade ekonomin kan komma att sparkas igång igen om inte alltför länge.

Tar höjd i vården

Enligt det folkhälsoinstitut som leder landets smittskyddsarbete utförs sedan förra veckan i snitt 15 500 tester om dagen. Hittills har man kunnat identifiera omkring 8 400 personer som bär på viruset.

Regeringen gör gällande att man har tagit god höjd för att situationen förvärras. 105 000 extra vårdplatser har inrättats vid 601 olika vårdinrättningar landet över, enligt vårddepartementet.

– Medan siffrorna växer i Indien. . . är vi mer än förberedda och extra försiktiga, säger talespersonen Lav Agarwal.

Indiska kvinnor köar i staden Ahmedabad för att få ansiktsskydd och handsprit från myndigheterna. De står i cirklar som ritats på marken för att de ska hålla avstånd.
Indiska kvinnor köar i staden Ahmedabad för att få ansiktsskydd och handsprit från myndigheterna. De står i cirklar som ritats på marken för att de ska hålla avstånd.Foto: Ajit Solanki/AP/TT
Indien har tagit höjd med vårdplatserna, när coronaviruset än så länge upptäckts hos en relativt liten grupp människor. Här har sängar placerats ut i ett slags fältsjukhus i Bombay.
Indien har tagit höjd med vårdplatserna, när coronaviruset än så länge upptäckts hos en relativt liten grupp människor. Här har sängar placerats ut i ett slags fältsjukhus i Bombay.Foto: Rajanish Kakade/AP/TT
En man kikar ut från isoleringen i sitt hem i slumområdet Dharavi, i Bombay.
En man kikar ut från isoleringen i sitt hem i slumområdet Dharavi, i Bombay.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.