Annons

Smittspridning ökar: Arbetsfritt i Moskva

Ett stort antal nya bekräftade fall av coronasmittade, en trög vaccinationskampanj och tusentals covidbelagda sjukhussängar har fått borgmästaren i Moskva att utfärda arbetsfria dagar.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Moskvabor på tunnelbanan försedda med munskydd – smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i den ryska huvudstaden. Arkivbild.
Moskvabor på tunnelbanan försedda med munskydd – smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i den ryska huvudstaden. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

"Den senaste veckan har situationen med spridningen av coronaviruset kraftigt försämrats", skriver den ryska huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin på lördagen på sin hemsida – samma dag som ytterligare 6 701 covidfall konstaterats i staden, det högsta antalet sedan i december förra året.

Sobjanin skriver också att "tusentals" sjukhusplatser nu används av covidpatienter.

Annons

"För att stoppa ökningen av antalet smittade och för att rädda människors liv har jag i dag undertecknat ett dekret om att arbetsfria dagar införs mellan den 15 och 19 juni", fortsätter borgmästaren efter att han konstaterat att Moskva inte kan "undvika att reagera på situationen".

Beskedet kommer att gälla samtliga anställda i tolvmiljonersstaden Moskva, förutom dem som har så kallade essentiella arbetsuppgifter.

Måndagen är sedan tidigare en arbetsfri dag eftersom den ryska nationaldagen i år firas den 14 juni (dagen infaller dock under lördagen den 12 juni).

Sammantaget innebär Sobjanins besked att Moskvaborna inte kommer att behöva återvända till sina arbetsplatser förrän den 21 juni – och de stannar hemma med bibehållen lön.

Borgmästaren meddelar samtidigt att restauranger och barer i Moskva nu måste stänga klockan 23 på kvällen.

I hela Ryssland registrerades under lördagen 13 510 nya fall av coronasmittade. Enligt statistiken, som är tillhandahållen av regeringen, konstaterades samtidigt 399 dödsfall kopplade till covid.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons