Annons

Smugglingen av hundar når ny rekordnivå

Många svenskar har skaffat hund under pandemin. Den ökade efterfrågan på en ny familjemedlem har gjort att rekordmånga smuggelhundar har beslagtagits av Tullverket under 2021.
Djur • Publicerad 8 februari 2022
Tullverkets siffror från 2021 att under årets nio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020. Arkivbild.
Tullverkets siffror från 2021 att under årets nio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020. Arkivbild.Foto: Tullverket

– För inte så länge sedan hittade vi sex hundvalpar som transporterades i ett bagageutrymme. När vi skulle öppna luckan slickade de av kondensen från vindrutan - så törstiga var de. De hade vistats fritt utan att göra ifrån sig, kanske var det just därför de inte fått vatten och mat, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Statistik från Tullverket visar en tydlig ökning av antalet smuggelhundar som beslagtagits vid Sveriges gränser de senaste åren. Myndigheten har sammanställt siffror fram till och med oktober 2021 som visar att 483 hundar beslagtagits. Det innebär att under fjolårets tio första månader var det 189 fler hundar som stoppades i tullen, än under hela 2020.

Annons

Redan tidigt under pandemin såg Tullverkets experter på handel med levande djur att smugglare utnyttjade det växande intresset för att skaffa hund.

Avlivas av barmhärtighet

Myndigheten har under pandemin varnat för köp av smuggelhundar och beskriver hur valparna ofta föds upp under tveksamma djur- och smittskyddsförhållanden för en billig peng. Ofta tas valparna från tiken för tidigt och tvingas utstå tuffa och långa transporter i så väl lastbilar som personbilar.

– Man kan hitta dem lite var som helst, oftast har de knappt plats att röra sig. Det är inget vidare. Personerna ser dem bara som en handelsvara. De bryr sig inte om hundarna i sig, säger Håkan Hansson.

Det händer att hundarna avlivas för att transportörerna blir frihetsberövade.

– Men oftast avlivas hundarna för att de är i ett förfärligt skick, det är mer barmhärtigt. Veterinären gör bedömningen, men de avlivar inte om det finns en annan lösning, säger han.

"Sällan man hör solskenshistorier"

Håkan Hansson ser ingen tendens till att insmugglingen av hundar håller på att mattas av. Suget efter hundar är fortsatt stort och smugglarna kan tjäna stora pengar i Sverige genom att sälja hundarna via internetannonsering.

– Varför fortsätter folk att handla när man inte vet var de kommer ifrån? Säljarna har blivit mer professionella. Folk är så naiva. Någonstans måste man också tänka "varför är hunden så mycket billigare?". Priset är ju kopplat till någonting, säger han.

– Vi hoppas att det blir en förändring och att folk slutar köpa från utlandet. Det var en som köpt en hund som burit på virus, där veterinärkostnaderna blev mycket högre än vad hunden kostade från början och sen var den så pass sjuk att den ändå måste avlivas. Det är sällan man hör solskenshistorier, oftast är det tragiska historier, konstaterar Håkan Hansson.

Fakta: Undvik att köpa en insmugglad valp

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

Begär att få träffa valpens mamma i hemmet och att få se registreringen av mamman i hundregistret som bevis för att valpen är född i Sverige.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel.

Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.

En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige, det är förbjudet här.

Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget som ska följa med vid köpet.

Det är ofta hundraser som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.

Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Jordbruksverket.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons