Socialstyrelsen bekräftar: Lagren är fyllda
Smittan ökar, och i Europa och övriga världen ropar land efter land ut nödläge och beslutar om hårdare restriktioner. Den som minns hur det var i våras kan få kalla kårar vid tanken på visir tillverkade av overheadplast, brist på riktiga munskydd och personal som oroades av att lagren av skyddsutrustning skulle tryta.
Men så blir det inte igen, bedyrar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
– Det korta svaret är nej. Det är regioner och kommuner som i första hand har ansvaret att köpa in via sina ordinarie inköpskanaler. De har nu också utvecklat en mekanism för att stötta varandra, säger han.
Men Socialstyrelsen har också ansvar för att det finns tillräckligt med skyddsutrustning.
Socialstyrelsen är backup
– Vi har i uppdrag att fylla igen hål. Efter begäran från kommuner eller regioner kan vi efter en till två dagar leverera skyddsutrustning som räcker i två, tre dygn.
Hur Socialstyrelsens lager är beskaffat kan han inte berätta. Det är hemligt, av beredskapsskäl. Inte heller hur mycket av olika slags material som finns. Men prylarna finns i Sverige, förklarar han.
– Det behöver inte se ut som ett lager med Socialstyrelsens skylt på. Men det är utrustning som är gripbar för oss, och bara för oss. Den är inte tillgänglig för någon annan.
Fast hur länge utrustningen räcker kan han inte säga.
Simuleringar
– Det är många som frågar, men det är omöjligt att svara på. Det beror bland annat på smittspridningen. Men utifrån de simuleringar vi gjort så klarar vi oss under överskådlig tid.
Därmed inte sagt att det inte kommer att uppstå brister i kommuner och regioner framöver då åtgången är stor eller leveranser uteblir. Fast den här gången kommer det att finnas backup, förklarar Thomas Lindén.
Det finns dock utrustning som är extra svårt att få tag på när många behöver den samtidigt.
– Nitrilhandskar, som vården använder, de görs bara på ett ställe i världen i Malaysia. De är något svårare att få tag på nu.
Men det finns alternativ, och skulle nitrilhandskarna inte gå att få tag på så får det bli det alternativ som näst bäst, förklarar Thomas Lindén.
Johanna Cederblad/TT
Bakgrund: Brist på skyddsutrustning
I våras, då pandemin tog fart, rådde stor brist på skyddsutrustning. Plasthandskar, munskydd, visir och engångsförkläden – hela världen var ute efter samma saker och det var svårt att kunna få leveranser, och på många håll var oron stor för att materialet helt skulle ta slut.
I en lägesrapport för regionerna från februari framkom det att det bara fanns skyddsutrustning i lager för att vårda ett hundratal patienter.
Frivilliga tillverkade till och med visir för vårdpersonalen, bland annat av overheadplast och med hjälp av 3D-skrivare.