Sommar och Saharasand – men nu kommer regnet

Publicerad 25 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Att hävda att det är varmt som i Sahara är kanske att gå till överdrift – men värmen har i alla fall fört med sig ökensand till våra breddgrader. Foto: John Moore/AP/TT
Att hävda att det är varmt som i Sahara är kanske att gå till överdrift – men värmen har i alla fall fört med sig ökensand till våra breddgrader. Foto: John Moore/AP/TT

Sommaren är här. I alla fall om man bor i de västra delarna av Skåne och håller sig till den meteorologiska definitionen, att dygnsmedeltemperaturen har varit över tio grader i minst fem dygn i sträck.

Till Lund kom sommaren den 18 april. Att det blir sommar så tidigt är inte helt vanligt. Ett normalår blir det sommar den 8 maj.

Men temperaturer som redan i april passerar 20-strecket med råge och regn som lyser med sin frånvaro är inte enbart positivt.

Det är torrt i markerna och SMHI har utfärdat en varning för skogsbrand i hela Skåne, utom för Österlen. Och i Hästveda härjar som bekant en av de största i länets historia. Men till helgen kommer det att falla välbehövligt regn över Skåne.

– Det kan naturligtvis kännas tråkigt att det kommer just till helgen men det behövs verkligen.

Fredagen inleds dock som vi vant oss vid: soligt och dryga 20 grader. Under kvällen närmar sig dock ett regnområde från sydväst.

Under söndagen rör sig regnet långsamt norrut, även om det kan dröja sig kvar lite grann över framförallt de norra delarna av Skåne. Temperaturen blir, liksom under lördagen, mer normala för slutet av april.

Under nästa vecka spricker det dock upp igen och temperaturen rör sig långsamt uppåt, även om det kanske inte når samma toppar som under den gångna veckan.

Det ovanligt varma aprilvädret för även andra effekter än att det blir torrt i markerna. Om du finner till exempel bilen eller utemöblerna täckta av ett fint pulver så kan det i och för sig vara något så vanligt för årstiden som pollen. Men det kan även röra sig om sand från Sahara.

Just Saharasand som färdats på vindens vingar i några dagar, i kombination med utsläpp från industrier söderut, gör just nu att ett dis lagt sig över delar av södra Sverige, något som Sveriges Radio tidigare rapporterat om.

– Det är väldigt kraftiga vindar på hög höjd just nu på grund av värmen och de jetströmmarna för med sig stoft. Det låter väldigt exotiskt med sand från Sahara men det är faktiskt inte så ovanligt.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.