Spansk polis ingriper i unikt snöbollskrig

Det tjocka snötäcket efter stormen Filomena fortsätter att hålla stora delar av Spanien i sitt grepp – vägar är igensnöade och hela städer isolerade.
I Madrid gladde sig dock vissa åt snön, några av dem allt för mycket. Polisen var på sina håll tvungen att avbryta snöbollskrig.
Publicerad 10 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Boende i centrala Madrid förundras över snömassorna.
Boende i centrala Madrid förundras över snömassorna.Foto: Andrea Comas/AP/TT

Rekordvädret gav på flera håll upp till en halv meters snö och fyra personer har hittills dött till följd av stormen.

Två av dem drunknade när deras bil träffades av vattenmassor från en översvämmad flod i närheten av Malaga. Därtill uppger landets myndigheter att två hemlösa personer frusit ihjäl.

Tvingades föda i ambulans

Infrastrukturen är fortsatt lamslagen av snön och uppskattningsvis 2 000 mil väg i landets centrala delar är fortsatt svårframkomlig. Regeringen skickade under söndagen ut fordonskolonner med covidvaccin och livsmedel till de områden som isolerats av snömängderna.

Madrids flygplats hölls stängd under helgen och tågavgångar i flera delar av landet var inställda eller kraftigt försenade.

Runt 100 personer blev insnöade i en galleria i kommunen Majadahonda, nordväst om Madrid. Vittnesmål från de insnöade berättar hur folk sovit på kartongbitar på golvet efter att ha blivit fast i byggnaden i fredags.

I Madridområdet undsatte under dagen soldater med snöskyfflar över tusen fordon som i vissa fall suttit fast i dygn. En kvinna tvingades föda sitt barn i en ambulans då snömängderna förhindrade henne från att ta sig till sjukhus.

Snöbollskrig spårade ur

Den för Spanien unika snömängden skänkte dock även glädje på sina håll.

I centrala Madrid samlades vid ett tillfälle så många exalterade invånare för att ha snöbollskrig att polisen kallades till platsen för att avbryta leken med hänvisning till den pågående pandemin.

Bilder och videoklipp på Twitter visar hur den centrala shoppinggatan Gran Via förvandlats till ett gnistrande snöbollsinferno där förskrämda skidåkare snabbt glider förbi.

Myndigheterna vädjar till befolkningen att hålla sig inne för att minska risken för smittspridning.

– Många har aldrig varit med om sådant här väder tidigare, säger svenskfödda Max Arvór som bor och arbetar i Madrid.

Han berättar hur bekanta i sociala medier lägger upp bilder på när de gör snöänglar och kastar snöbollar som om det inte fanns någon morgondag.

– De är helt tagna. De Madridbor som har det gott ställt har kanske besökt skidanläggningarna i Pyrenéerna nån gång, men bland de lite mindre bemedlade är det många som nog aldrig sett snö.

Skolor hålls stängda

Till följd av snömängderna kommer många av Madrids skolor att hållas stängda under veckan som kommer. En av dessa skolor är den gymnasieskola där Max Arvór arbetar.

– I vanliga fall kör jag till jobbet på andra sidan staden, det skulle inte vara möjligt i nuläget. Ingen har vinterdäck så det skulle bli kaos om folk gav sig ut på vägarna, berättar han.

Snöfallet har lättat i landets centrala delar för att i stället röra sig norrut. Spanska meteorologer uppskattar att stormen kommer att hålla i sig helgen ut. Temperaturen ser ut att stanna på –10 i stora delar av landet den kommande veckan, vilket tros göra vägröjningsarbetet mycket svårt på grund av halka.

Ida Vanhainen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.