Spionerilag fick SVT att stoppa publicering
– Det riskerar att skapa väldiga osäkerheter därför att den är så otydlig, säger ansvarig utgivare Charlotta Friborg till SVT Nyheter.
Publiceringen som SVT har stoppat innehåller kartbilder ur Pentagonläckan som visar på sårbarheter i den ukrainska energiförsörjningen, vilket Medierna i Sveriges Radio var först med att rapportera.
Den nya lagen om utlandsspioneri började gälla 1 januari 2023. Lagen innebär att det är straffbart att under vissa omständigheter röja uppgifter som kan skada Sveriges förhållande till en annan stat, eller en mellanfolklig organisation.
Redan innan lagen antogs fick den kritik för att den skulle kunna hota demokratin och yttrandefriheten.
Charlotta Friborg stoppade publiceringen efter att ha rådgjort med SVT:s jurister.
– Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att lagstiftarna inte hörsammat den här allvarliga kritiken, säger hon.
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade i höstas farhågorna kring att journalistik kan komma att omfattas av lagändringen.
– Det står också uttryckligen i lagen att det inte handlar om att begränsa journalistiskt arbete, utan det handlar om att uppsåtligen vilja skada de här intressena, sa han då till TT.
Fakta: Utlandsspioneri
Brotten utlandsspioneri, grovt utlandsspioneri och röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete i brottsbalken infördes 1 januari 2023.
Utlandsspioneri kriminaliseras också som tryck- och yttrandefrihetsbrott.
Lagen gör det straffbart att under vissa omständigheter röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller mellanfolklig organisation.
Undantag från straffansvar ska gälla om gärningens syfte är försvarligt, till exempel i journalistiskt eller opinionsbildande syfte eller för att att avslöja övergrepp mot enskilda.
Meddelarfriheten, som ger rätt att straffritt lämna uppgifter för publicering, och anskaffarfriheten begränsas för utlandsspioneri på samma sätt som för spioneri.