Annons

Spretiga bud på polska zlotyn

Förra veckans oväntat stora räntesänkning i Polen spökar fortfarande.
Den polska valutan fortsätter nedåt sedan investmentbanken Goldman Sachs sänkt sin riktkurs. Men experterna är inte eniga i synen på zlotyns framtida riktning.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
Zlotyn i blåsväder efter oväntat stor räntesänkning förra veckan. Arkivbild.
Zlotyn i blåsväder efter oväntat stor räntesänkning förra veckan. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski AP/TT

Nedgången för den polska valutan var vid lunchtid på måndagen 0,2 procent till 4:62 zloty per euro. Den kommer kursfallet på 3,4 procent mot euron i förra veckan och valutan kretsar nu kring de lägsta nivåerna sedan april i år.

Kollegorna på JP Morgan Chase & Co tror dock inte på någon fortsatt långsiktig press nedåt på zlotyn utan pekar på starka fundament i landets ekonomi. Bland annat pekar man på Polens stora överskott i bytesbalansen.

Annons

Polens centralbank sänkte styrräntan med 75 punkter (0,75 procentenheter) i förra veckan. Marknaden hade räknat med en sänkning, men bara på 25 punkter.

Kritiker har anklagat banken för att göra den oväntat stora sänkningen bara knappt en månad inför allmänna val i Polen den 15 oktober. Oppositionen har hotat med att tillsätta en granskningskommission av centralbankschefen Adam Glapinski.

Den opinionsmässigt pressade regeringen har inför valet även utlovat sänkt pensionsålder och andra stimulanser. Detta ökar såväl inflationsriskerna som trycket på polska statsfinanser, noterar Rafal Benecki, chefsekonom på ING Bank Slaski.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons