Stängningsbeslut och viteshot för Thoren-skolor
Om Skolinspektionens beslut står sig blir det inget nytt läsår för någon elev vid Thoren Business School i Solna. Även el- och energiprogrammet vid Thoren Innovation School i Malmö läggs ned nu i sommar.
Cirka 500 elever berörs: förra läsåret hade skolan i Solna 420 elever och elprogrammet i Malmö 60 elever.
Eleverna behöver byta skola och det är varje hemkommun ansvarar för att eleverna får utbildning.
Anledningen till de indragna tillstånden är stora brister i undervisningen. Av samma orsak hotas Thoren Business School Stockholm av ett viteshot på en miljon kronor. Skolan hade förra läsåret lite mer än 500 elever.
– Vi gör detta för att vi sett stora, allvarliga brister. Eleverna får en alldeles för otillräcklig utbildning. Så vi reagerar för elevernas skull, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo till TT.
Bekymrande mönster
En rad skolor inom Thorenkoncernen har tidigare kritiserats av Skolinspektionen.
Kritiken har bland annat handlat om att elever fått för lite undervisningstid och att stödet till behövande elever inte fungerat.
– Vi är bekymrade över mönstret vi ser hos flera Thorenskolor och vi kommer att starta en ägar- och ledningsprövning, säger Helén Ängmo och syftar på att även de som äger och driver skolorna ska granskas.
"Djupt bedrövade"
Företrädare för Thorengruppen skriver på koncernens hemsida att de är "djupt bedrövade över den uppkomna situationen" och att besluten om Solna och Malmö överklagas. Koncernen har också begärt inhibition så att verksamheten kan fortsätta i avvaktan på domstolens beslut.
"Bristerna är allvarliga men mycket av bristerna är redan åtgärdat och resterande del ska givetvis åtgärdas framöver. Men vi bedömer som sagt att ett återkallande är en alltför drastisk åtgärd", kommenterar vd Ola Rönnqvist i ett mejl till TT.
På TT:s fråga hur det kan uppstå så stora brister och vad som görs för att åtgärda dem svarar Rönnqvist:
"Vi har haft problem med det kvalitetsarbetet på vissa skolor och vi arbetar för fullt för att alla våra skolor ska ha en kvalitet som följer gällande föreskrifter."
Medlem som tynger
Thorengruppen ingår i Friskolornas Riksförbund, men förbundet markerar mot koncernen.
– Just nu är den en medlem som tynger eftersom den inte sköter sig. Det är mycket allvarligt och det skadar branschen, säger förbundets vd Ulla Hamilton till TT.
Friskolornas Riksförbund tycker att Thorengruppen ska acceptera beslutet att skolan i Solna stängs.
– Det har visats att den inte håller tillräckligt hög kvalitet. Så när Skolinspektionen påpekar detta bör de koncentrera sig på att övriga skolor håller bra kvalitet, säger Hamilton.
Från regeringen aviseras tuffare regelverk.
"Det är uppenbart att det finns inbyggda fel i friskolesystemet som helhet" kommenterar utbildningsminister Mats Persson (L) i ett mejl till TT och pekar på att regeringen gör "en helrenovering av hela friskolesystemet."
"Vi ska ha ett system med betydligt striktare regler och vinstbegränsningar. Vi har nyligen presenterat betygsinflationsutredningen, där vi vet att problemen med så kallade fuskbetyg är störst på friskolor. Vi kommer även återkomma med reformer kring skolvalet", skriver Persson.
Fakta: Thorengruppen
Skolinspektionen har sedan 2020 gjort tillsyn och pekat på brister i följande skolor inom Thorengruppen:
Gymnasiet:
Yrkesgymnasiet Solna, Yrkesgymnasiet Borås, Yrkesgymnasiet Norrköping, Thoren Business School Solna, Thoren Business School Sundsvall, Thoren Business School Växjö, Thoren Business School Stockholm, Thoren Innovation School Solna, Thoren Innovation School Göteborg, Thoren Innovation School Malmö.
Grundskolan:
Thoren Framtid Kalmar, Thoren Framtid Falköping, Thoren Framtid Karlstad, Thoren Framtid Älmhult, Thoren Framtid Vita Vidderna, Thoren Framtid Vargen, Thoren Framtid Sandbergska, Thoren Framtid Falkenberg.
(Ytterligare skolor inom koncernen kan vara berörda.)
Källa: Skolinspektionen