Annons

Ståtlig blomma – men nu ska den bort

Publicerad 6 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vackra men lupinen klassas som en invasiv art och dess framfart behöver stoppas, enligt Fältbiologerna. Arkivbild.
Vackra men lupinen klassas som en invasiv art och dess framfart behöver stoppas, enligt Fältbiologerna. Arkivbild.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Den 6 juni är som bekant Sveriges nationaldag – men dagen har också utnämnts till Stora lupinbekämpardagen av Fältbiologerna.

Blomsterlupinerna brer ut sig, ofta i vägrenar, och färgar grönområden i rosa, vitt och lila. Men trots sin ståtlighet och färgprakt klassas arten som en invasiv främmande art, som tränger bort andra arter.

Annons

"Blomsterlupinen kan visserligen vara en nektarkälla för pollinatörer, men när den blommat över finns inga andra blommor kvar som pollinatörer kan samla pollen och nektar från", förklarar Sofia Almkvist, biolog på länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen planerar i år flera insatser för att bekämpa lupinens framfart men vill också uppmuntra allmänheten att bidra. Det man kan göra är att gå ut och och plocka blommande lupiner, slå av eller trimma ned plantor eller gräva upp dem med rötterna. Dock ska man inte lägga lupinavfallet på komposten utan köra det till förbränning.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons