Annons

Statsministern: Håll Förintelsen i minnet

Statsminister Magdalena Andersson var en av talarna i Stockholms synagoga vid Förintelsens minnesdag.
Samhälle • Publicerad 27 januari 2022
Statsminister Magdalena Andersson talade vid Judiska församlingens minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga.
Statsminister Magdalena Andersson talade vid Judiska församlingens minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga.Foto: Fredrik Persson/TT
Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska församlingen, och statsminister Magdalena Andersson vid minnesmuren för Förintelsens offer utanför synagogan i Stockholm.
Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska församlingen, och statsminister Magdalena Andersson vid minnesmuren för Förintelsens offer utanför synagogan i Stockholm.Foto: Fredrik Persson/TT

Andersson (S) deltog på torsdagskvällen vid en högtid i synagogan för Förintelsens offer.

Hon påminde, i en tid "när vi ser allt fler försök att förneka och förvanska minnet av Förintelsen", om vikten av att minnas – inte bara för historiens skull utan också för framtidens.

Annons

"Hågkomsten kräver att vi om och om igen lovar oss själva och varandra att det aldrig ska hända igen. Och att vi ständigt frågar oss vad vi gör, just i vår tid, för att 'den dagen de glömmer' aldrig ska bli verklighet?", sade hon enligt en utskrift av talet som Regeringskansliet publicerat.

Andersson påminde också om att flera av hennes företrädare som statsminister tagit initiativ – nationella såväl som internationella – för att hålla Förintelsens avskräckande fasor i levande minne.

"Det ska vi göra som människor, men vi ska också göra det som land. Och som statsminister är jag väl medveten om mitt ansvar för det senare. Jag känner ödmjukhet inför uppgiften, men jag saknar inte förebilder."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons