Annons

Statsvetare: Allvarligt problem för regeringen

Samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna kan ta stryk av de senaste dagarnas kritiserade utspel från SD-företrädare. Det säger två statsvetare.
– Det är ett allvarligt problem för regeringen, det är det ingen tvekan om, säger statsvetaren Tommy Möller.
Politik • Publicerad 3 augusti 2023
Utspelen från SD-företrädarna kan få relationerna mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna att knaka i fogarna, säger statsvetare. Arkivbild.
Utspelen från SD-företrädarna kan få relationerna mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna att knaka i fogarna, säger statsvetare. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, har fått skarp kritik från oppositionen för en tweet om profeten Muhammed. På tisdagen fick även Björn Söder (SD) kritik för ett uttalande där han påstår att Priderörelsen har kopplingar till pedofili.

Jomshofs uttalanden är särskilt allvarliga för regeringens del eftersom de kommer så olägligt, anser två statsvetare.

Annons

Samtidigt som regeringen med statsminister Ulf Kristersson (M) i spetsen försöker lugna situationen kring korankrisen riktar en av SD:s tyngsta företrädare stark kritik mot islam.

– Att SD formellt sett inte är ett regeringsparti är inget som regeringen kan åberopa med någon framgång gentemot den muslimska världen. I praktiken så är det så att hela regeringens tillkomst, existens och fortlevnad avgörs av om SD är beredda att fortsatt stödja regeringen eller inte, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

"Ett genuint dilemma"

Dessutom är islamkritiken en hjärtefråga för SD, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är ett genuint dilemma för Kristersson hur man ska hantera detta. Det är ideologiskt viktigt för SD att trycka på i den här frågan, vilket innebär att det är svårt för dem att backa. Samtidigt har vi det säkerhetspolitiska läget som bekymrar regeringen, säger han.

– Det är en väldigt delikat fråga som inte har någon enkel lösning.

Statsminister Ulf Kristersson har på en direkt fråga om Jomshofs uttalande svarat att han tycker att alla, givet det spända säkerhetsläget, ska "besinna sig i hur man uttrycker sig". Björn Söders Pride-utspel har fått skarpare reaktioner och fördöms av flera regeringsföreträdare.

– Man kan tänka sig att Jomshof väger tyngre i partiet. Det är också lite olika kontext kring uttalandena, säger Tommy Möller.

Ingen regeringskris

Jonas Hinnfors delar bilden av att Björn Söders uttalanden är lättare för regeringen att markera mot, eftersom frågan om Pride inte väger lika tungt hos SD.

– Det skulle vara förvånande om det blev regeringskris på den frågan, säger han.

Tommy Möller tror inte att något av uttalandena kommer att få någon konkret effekt för regering och SD:s samarbete.

Annons

– Det påverkar naturligtvis relationerna mellan partierna och därmed förutsättningarna för samarbete. På lång sikt undergräver det såklart möjligheterna för att SD ska ingå i en regering, säger Tommy Möller och tillägger:

– Men jag har svårt att se att man skulle driva det till en regeringskris.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons