Status quo vi kan tro på

ledare Han använde slagordet Föregångslandet Sverige och menade att valrörelser handlar om framtiden.
Publicerad 5 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Statsminister Fredrik Reinfeldt framför partiets nya kampanjaffisch. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt framför partiets nya kampanjaffisch. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Han använde slagordet Föregångslandet Sverige och menade att valrörelser handlar om framtiden. Men i den viktigaste frågan, ekonomin, handlade budskapet om att bevara status quo. Í fallet regeringen Reinfeldt innebär förnyelse just att bevara status quo: ett borgerligt parti som statsbärande är unikt. Sveriges ekonomi är en de få i Europa som inte hotas av kaos, och egentligen är det absurt att en politisk allians som lyckats rädda ett litet, omvärldsberoende land som Sverige från en internationell ekonomisk kris ska riskera att förlora regeringsmakten. Det vet Fredrik Reinfeldt. Problemet är bara att han inte vet säkert om väljarna vet det. Med ekonomin som utgångspunkt polemiserade han mot Mona Sahlins intresse för skattehöjningar och påpekade att de inte har något syfte i ett land där ekonomin är i balans. På kvällstidningsmanér utropade han att han hade hela listan. Den var förvisso lång och avskräckande för den som inte tror att skattehöjningar är bra för Sverige. Men den som hoppades på ytterligare skattesänkningar blev besviken: statsministern sade bestämt nej till skattelättnader under 2011, förutom de för pensionärer. Däremot lovade han salvelsefullt att göra allt för att stoppa rödgröna skattehöjningar. Det blir alltså i bästa fall oförändrad ekonomi för låg- och medelinkomsttagare.Man kan dock vara fundersam över moderaternas motvilja mot att sänka arbetsgivaravgifterna, samtidigt som de lovar att det ska bli billigare att anställa unga...

Reinfeldt uppfattas av väljarna som en exceptionellt duglig man, liksom hans finansminister. Trots detta upplevs Moderaterna inte som ett parti för alla. Detta ska det rådas bot på genom en kampanj med en man och en hund i en bil. För den som kan sin politiska historia dyker omgående en s-märkt hund från 1985 upp i minnet. Likheten är avsiktlig. Budskapet då var att vem som helst kunde rösta på Socialdemokraterna, till och med en yuppie som körde sportbil. På affischen lyder budskapet: jag röstar på moderaterna för att jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi. Mannen är klädd i jeansväst och i baksätet ligger ett par hörselskydd, sådana man skulle använda på ett bygge. Affischen ser lite tafflig ut.

Budskapet är tydligt: det är vi som är statsbärande nu och ni som är den kverulantiska oppositionen som förgäves kastar sten på vår Goliat. Vi kan gissa vad räven kommer att säga om de bären...

Retoriskt lyser Fredrik Reinfeldts beundran för Barack Obama igenom. Med ett språk som lät välbekant för envar som hört Barack Obamas tal om socialt och ekonomiskt ansvarstagande pratade han om omättliga särintressen, dit han räknade Socialdemokraterna och LO, kontra allmänintresset. Ni kan säkert avgöra själv vem han menade numera står för allmänintresset.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.