Steve Jobs är död

Nyheter Efter hans bortgång undrade många om Apple kan behålla positionen som ett av USA:s ledande börsbolag.
Publicerad 6 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Steve Jobs avled på onsdagen. Här syns med en Ipod
Steve Jobs avled på onsdagen. Här syns med en Ipod

Efter hans bortgång undrade många om Apple kan behålla positionen som ett av USA:s ledande börsbolag.

Teknikjätten Apple tillkännagav "med djup sorg" att Steve Jobs avlidit. "Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve", hette det i uttalandet.

Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad. I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.

Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Apples vd Tim Cook, som tog över posten efter Steve Jobs i augusti, sade i ett uttalande att "Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa"."Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund". Utanför Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien och vid Apple-butiker runt om i USA samlades människor för att hylla den bortgångne Steve Jobs. De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden.Utanför en Apple-butik i San Francisco höll flera upp bilder av Jobs på sina Ipad. Vid en butik i New York fick bilder av Jobs bilda ett provisoriskt minnesaltare, som sörjande förevigade med sina Iphone.

Även i Australien samlades människor vid Apple-butiker. I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.En ung man hade kört i över en timme för att överlämna en bukett vita liljor till de anställda i en Apple-butik i Shanghai, en av fem i Kina.– Han var en stor man. Han förtjänar att bli ihågkommen, sade mannen, som inte ville uppge sitt namn. Sociala medier som Twitter svämmar över av inlägg om Applegrundaren Steve Jobs bortgång. Ämnet var på morgonen det mest omskrivna både i Sverige och i världen som helhet, enligt Twitters egen trendindikator.En av alla dem som hyllar Jobs är finländska Nokias vd Stephen Elop. Även om Jobs har gått bort lever hans "passion för enkelhet och elegans" kvar, menar Nokiachefen."På Nokia är allas tankar hos hans vänner och familj", skriver Elop i ett Twitterinlägg. – Jag har den största respekt för det han gjort och det han har byggt upp. Det är en sorgens dag för mig, säger tidningen MacWorlds chefredaktör Andreas Leijon.

Han tror att Steve Jobs kommer att hedras även i Sverige.– Det tror jag absolut. Inte i samma utsträckning som i USA, men vi märker redan att vår Facebook-sida svämmas över av kondoleanser. Det kommer bli stort. Jag tror många tar det här personligt. Många har ett känslomässigt band till Steve Jobs. Det är otroligt häftigt — och samtidigt lite läskigt, beroende på hur man ser det.

Andreas Leijon är framförallt imponerad av Steve Jobs integritet och hans passion för det han gjorde.– Han var en otrolig visionär. Sedan var han så kompromisslös och stark, vilket gjort honom till en tydlig ikon. Gemene man har nog ingen koll på Samsungs eller Googles vd. Men till och med min mamma vet vem Steve Jobs är — och har en Iphone och älskar den.

När det gäller Apples produkter tror han att Steve Jobs bortgång kommer märkas först om två till tre år.– Apple är Steve Jobs, och Steve Jobs är Apple. Det blir intressant att se vad som händer nu med Apple. På kort sikt kommer det nog inte att märkas, men om två år kommer man se konsekvenserna av vad som var Jobs-andan, hur mycket som var myt och hur mycket som var verklighet, säger Andreas Leijon. Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson, på Pareto Öhman fondkommission, säger att dödsbudet var väntat — men tycker att tidpunkten är högst symbolisk, endast dagar efter att den nya Iphone-modellen presenterats.– Han var en karismatisk ledare som skapade ett multimiljardsmärke genom att vara envis och tro på det han gjorde. Han trodde på den revolution han skapade.

Hur kommer hans bortgång påverka Apple?– Apple har redan en ny vd och Apple har ju kvar sina kreativa ingenjörer och sina kreativa människor. Men nu gäller det för dem att få karisman dit, att hålla uppe den där livsgnistan och mystiken. Det blir deras stora utmaning.– Jobs-eran är förbi och nu börjar en ny era. De måste tänka om och fundera på vilken väg de ska gå. Det går inte att leva på gamla meriter, säger Helena Nordman-Knutson. Sedan Steve Jobs återkomst som vd i september 1997 har Apples aktie haft en extremt positiv värdeutveckling. Aktiekursen stod då i drygt fem dollar. Gårdagens stängningskurs var 378:25 dollar. Bara det senaste decenniet har aktien stigit med över 4 000 procent.

I augusti i år tog Apple tillfälligt över titeln som världens högst värderade börsbolag från oljejätten Exxon Mobil. Nuvarande aktiekurs ger ett totalt marknadsvärde på teknikjätten på omkring 350 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 400 miljarder kronor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.