Stöddemonstrationer för Saïed – och gripanden

Myndigheterna i Tunisien har gripit en tv-journalist plus en parlamentsledamot som medverkade i journalistens tv-program. De båda greps på söndagen efter att de hade uttalat sig kritiskt om president Kaïs Saïed.
Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Förra helgen protesterade tunisier mot president Kaïs Saïeds auktoritära styre, men denna söndag demonstrerade tusentals av hans anhängare i huvudstaden Tunis.
Förra helgen protesterade tunisier mot president Kaïs Saïeds auktoritära styre, men denna söndag demonstrerade tusentals av hans anhängare i huvudstaden Tunis.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Gripandet av parlamentsledamoten är det senaste av flera sedan i slutet av juli då Saïed stängde det folkvalda parlamentet på obestämd tid, med hänvisning till nödåtgärder i konstitutionen. Därmed hävdes också ledamöternas immunitet.

Enligt tv-journalistens och parlamentsledamotens juridiska ombud anklagas de båda för att förbereda "brott mot rikets säkerhet"

Saïed styr nu själv via dekret. Efter detta har huvudstaden Tunis skakats av omfattande, stundtals våldsamma, protester och flera världsledare har uttryckt oro för landets allt mer auktoritära riktning.

Men han har också stöd. Under söndagen demonstrerade fler än 5 000 av presidentens anhängare runt om i landet för att visa Kaïs Saïed sitt stöd. Omkring 3 000 av dessa var på plats i huvudstaden Tunis, vilket betyder att fler demonstrerade denna söndag än förra helgen då kritiker till Saïed protesterade på gatorna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.