Annons

Stödet rasar för Boris Johnson

Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på botten efter avslöjanden om fester på 10 Downing Street medan resten av landet höll strikt lockdown.
Sex av tio väljare tycker att han ska avgå, visar en ny opinionsundersökning.
Storbritannien • Publicerad 16 januari 2022
Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson rasar efter "partygate". Arkivbild
Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson rasar efter "partygate". ArkivbildFoto: Frank Augstein/AP/TT

Förtroendet för Boris Johnson har rasat under den senaste veckan visar en opinionsundersökning för den brittiska tidningen Observer. Johnsons popularitet är nu nere på samma nivå som föregångaren Theresa Mays värsta siffror innan hon tvingades avgå.

63 procent av de tillfrågade tycker att Boris Johnson ska avgå, nästan tre gånger så många som anser att han ska sitta kvar. Av dem som röstade på honom 2019 tycker 49 procent att han ska kasta in handduken, enligt undersökningen.

Partygate lyfter Labour

Annons

De ständiga avslöjandena om festandet i premiärministerns residens, som i brittisk media döpts till partygate, påverkar inte enbart premiärministern, utan hela det konservativa partiet. Oppositionspartiet Labour får ett stöd på 41 procent i mätningen. Det är tio procentenheter mer än stödet för Tories och den största ledning som uppmätts sedan oktober 2013.

Johnson har skiftat från att ha varit partiets största tillgång till att ha blivit dess största belastning. Avslöjandena om festandet på Downing Street under lockdown har gjort honom till ett gift för partiet, skriver statsvetarprofessorn Robert Ford i en analys i Guardian.

De senaste veckorna ha bild efter bild läckt på fester på 10 Downing Street under nedstängningarna 2020 och 2021. En tid då personer från olika hushåll förbjöds att träffas inomhus .Boris Johnson själv har inte deltagit på alla kalas, och har också hävdat att han trott att det handlat om jobb.

Tror Johnson ljuger

Den centrala frågan i hela skandalen är om Johnson och hans medarbetare visste att de bröt mot reglerna som rådde under landets lockdown. En tjänstemannautredning pågår om uppgifterna som läckt ut.

Bland väljarna är dock saken klar. 76 procent säger att Johnson bröt mot reglerna och 64 procent tror att Johnson ljuger.

Premiärministerns kansli har fått be om ursäkt till drottning Elizabeth sedan det framkommit att en av festerna hölls på Downing Street kvällen innan hennes make prins Philip begravdes under hårda restriktioner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons