Stor utställning om Auschwitz till Malmö

En stor vandringsutställning om Auschwitz och Förintelsen kommer till Malmö nästa år.
Utställningen beskrivs som den största i världen och ska i vår få en tillfällig hemvist på Malmömässan.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Auschwitzmuseet och dess direktör Piotr Cywinski har valt Malmö som nästa plats för det som beskrivs som världens största vandringsutställning om Auschwitz och Förintelsen.
Auschwitzmuseet och dess direktör Piotr Cywinski har valt Malmö som nästa plats för det som beskrivs som världens största vandringsutställning om Auschwitz och Förintelsen.Foto: Michele Tanussi/AP/TT

– Det har varit en väldigt lång process. Jag hade första samtalet om detta 2016 och jag är väldigt glad att det nu är klart, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, till Sydsvenskan.

Utställningen ska öppna i maj nästa år och pågå till årsskiftet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Utställningen invigdes och visades första gången i Madrid 2017. Sedan dess har den gjort uppehåll i New York och Kansas City i USA. Den innehåller runt 700 föremål samt 400 fotografier från förintelselägret Auschwitz.

På frågan om varför utställningen kommer till Malmö säger Auschwitzmuseets direktör Piotr Cywinski:

– Malmö var intressant för oss av flera skäl. Dels för stadens läge med närheten till Danmark och Europa. Dels för att vi ser att det finns ett stort intresse för frågan om Förintelsen i Sverige. Vi har haft mängder av svenska studenter i Auschwitz.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.