Stora delar av Japan i virusnödläge

Publicerad 13 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hårdare tag i Japan för att stoppa den ökande smittspridningen. Fler delar av landet omfattas av nödläge.
Hårdare tag i Japan för att stoppa den ökande smittspridningen. Fler delar av landet omfattas av nödläge.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Över hälften av befolkningen i Japan omfattas nu av striktare restriktioner när coronavirusets framfart i landet fortsätter.

Japan har den senaste tiden sett hur antalet smittade nått rekordnivåer och på onsdagen beslutade regeringen att utlysa nödläge även i prefekturerna Osaka, Kyoto, Hyogo, Fukuoka, Aichi, Gifu och Tochigi. Huvudstaden Tokyo tillsammans med tre omkringliggande prefekturer utlyste nödläge i förra veckan.

– Om vi ​​inte tyglar smittan i stora städer, kan vi inte stoppa spridningen nationellt, sade hälsoministern Norihisa Tamura i samband med ett möte kring situationen i landet på onsdagen.

Nödläget är tänkt att utvidgas på torsdagen och innebär att omkring 55 procent av landets befolkning på runt 126 miljoner kommer att omfattas av tuffare åtgärder.

Syftet med de nya åtgärderna är att i större utsträckning få folk att hålla sig hemma och fokuserar på smittspridningen på bland annat barer och restauranger. Nödläget ger lokala myndigheter större befogenheter.

Nödläget är just nu tänkt att gälla till och med 7 februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.