Stora tillslag mot italiensk maffia

Tusentals poliser i en rad europeiska länder har deltagit i tillslag mot misstänkta medlemmar i den italienska maffian 'Ndrangheta.
Europa • Publicerad 3 maj 2023
En misstänkt som gripits under maffiatillslaget syns under ett tygstycke i en polisbil i tyska Hagen.
En misstänkt som gripits under maffiatillslaget syns under ett tygstycke i en polisbil i tyska Hagen.Foto: Alex Talash/AP/TT

I de tyska förbundsländerna Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz och Thüringen har ett hundratal bostadshus, kontor och butiker genomsökts, uppger åklagare i ett gemensamt uttalande. Även i Italien, Belgien, Frankrike, Portugal och Spanien har polis och helikoptrar gjort tillslag mot personer misstänkta för bland annat maffiakopplingar, narkotikasmuggling och penningtvätt.

Tillslagen, som är en del av en större europeisk utredning i samarbete med den europeiska polismyndigheten Europol, uppges ha riktats mot hundratals misstänkta maffiamedlemmar.

Kalabriska 'Ndrangheta beskrivs ofta som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Uppgifter gör gällande att gruppen ska vara den rikaste kriminella organisationen i världen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.