Storsatsning – Tivoliparken förnyas

KRISTIANSTAD Tivoliparken i anslutning till den gamla stadsdelen ska förnyas för att kunna hävda sig i förhållande till andra stadsparker.
Publicerad 1 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Senaste tillskottet i Tivoliparken är det pampiga orangeriet. Foto: Karl Erik Joansson.
Senaste tillskottet i Tivoliparken är det pampiga orangeriet. Foto: Karl Erik Joansson.

Och – varför inte – bli en del i det nationella nätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens, som är en del i satsningen på trädgårdsturism i Sverige.Tekniska nämnden har beslutat att satsa på detta och antagit en projektplan med sikte på en förnyelse så att parken kan återinvigas på 200-årsdagen våren år 2017.

I den projektplan som man ska arbeta efter under ledning av C 4 Teknik står anges bland annat:

Parken har från upprinnelsen och många år framöver en militär historia, med flera högre officerare i militärstaden.

Tivoliparken var under många år endast tillgänglig för officerare. Överste J H Romann, kommendant i Christianstad 1839-1854, tillskrivs äran att ha grundat parken. Under åren 1817-1835, då överste Georg Cedergren var kommendant, omvandlades ”Kronans äng” till stadspark.Idag är parken hårt sliten, naggad i kanten av olika ingrepp för parkering och bebyggelse och därför i stort behov av upprustning.

Dagens park innehåller många stora unika träd, blomsterrabatter, fiskdamm, lekplats, fågelhus med många fåglar och höns. Utomhusscenen som fortlöpande erbjuder gratis musikunderhållning under sommaren är i starkt behov av att ersättas med en ny scen, men detta lär inte finnas med i planerna.

Nu tar en projektgrupp över det förberedande arbetet, en grupp med deltagare från berörda förvaltningar – allmänheten har tidigare fått tillfälle att komma med förslag och idéer. Budgeten för utvecklingsplanen är på 800 000 kronor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.