Annons

Strejk kan höja gaspriser

Ekonomi • Publicerad 8 september 2023

Världsmarknadspriserna på flytande naturgas, LNG, kan få en skjuts uppåt när personal på en stor produktionsanläggning i västra Australien väntas inleda punktstrejker. Det kan påverka även priserna i Europa.

Det är på Chevrons anläggning som fackföreningarna ska börja strejka under fredagen. Det är aktioner som kan få påverka en ledning varigenom fem procent av världens LNG-gas leds fram, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Konflikten mellan anställda och arbetsgivare och upptakten till faktiska strejker har redan skapat oro på marknaden. Facken avser att trappa upp sina stridsåtgärder de kommande veckorna om ingen lösning kan nås.

I en analys skriver den australiska banken ANZ att aktörerna på gasmarknaden är på helspänn över vart det ska ta vägen. Chevron är den ena av två stora LNG-producenter i Australien och tillsammans står de för 15 procent av den internationella gasexporten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons