Annons

Studie: Kallelser utjämnade vaccinationsklyftor

Det tog längre tid för kognitivt svaga personer att vaccinera sig mot covid-19.
Men skillnaden i vården försvann helt om alla fick en förbokad vaccinationstid, visar en studie från Uppsala universitet.
Coronaviruset • Publicerad 5 september 2023
"Man tänkte rätt i Region Uppsala, men det var mer kostsamt och man var inte säker på att det skulle vara framgångsrikt", säger forskaren Mikael Elinder. Arkivbild.
"Man tänkte rätt i Region Uppsala, men det var mer kostsamt och man var inte säker på att det skulle vara framgångsrikt", säger forskaren Mikael Elinder. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT

Studien visar på stora skillnader mellan kognitivt starka och svaga personer. Bland personerna med starkast kognitiv förmåga var 80 procent vaccinerade efter 50 dagar.

För gruppen längst ner på skalan tog det 180 dagar att nå samma vaccinationsgrad.

Annons

– Det finns en stor ojämlikhet i hälsa som kan förklaras av kognitiva förmågor, säger Mikael Elinder, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Förbokad tid

Men i Region Uppsala syntes inga skillnader mellan grupperna. Där kallades alla till en förbokad vaccinationstid.

– Att bli kallad i stället för att själv behöva bestämma sig för när man ska vaccinera sig kan nog vara mycket framgångsrikt för att minska ojämlikheten, säger han.

Det finns ingen skillnad i inställningen till vaccin i de olika grupperna, enligt Mikael Elinder.

– Skillnaden i vaccinationsbeteende handlar snarare om att man inte kommer till skott.

Blir mer jämlikt

Nu hoppas Elinder att förbokade möten blir vanligare inom vården för att det ska bli mer jämlikt mellan kognitivt starka och svaga personer.

– Man kan tänka sig att det även borde gälla till exempel mammografi och tandläkarbesök.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Health Economics och baseras på testresultat inför värnplikten som har jämförts med vaccinationsstatistik från Folkhälsomyndigheten.

Studien omfattar 750 000 män och 3 000 kvinnor födda 1962–1979.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons