Studier: D-vitamin verkningslöst mot covid
Svenska badrumsskåp har de senaste åren fyllts på med allehanda kosttillskott och vitaminer med påstått hälsobringande effekter.
Inte minst försäljningen av D-vitamin har skjutit i höjden, bland annat sedan en sammanställning av studier visat på en potentiellt skyddande effekt mot olika typer av luftvägsinfektioner – dock inte covid-19.
Flera observationsstudier har visat på en koppling mellan D-vitaminbrist och svår covid-19, men något orsakssamband har inte kunnat fastställas.
Resultatet av två omfattande nya studier, en brittisk och en norsk, pekar nu på att D-vitaminet inte ger någon skyddande effekt mot sjukdomen.
I den brittiska studien deltog 6 200 personer som inte redan tog D-vitamintillskott. Hälften av deltagarna fick sina vitaminnivåer kontrollerade, och de knappt 2 700 personer som hade låga nivåer fick dagliga D-vitamintillskott med hög (3 200 UI) eller låg (800 UI) koncentration.
Den andra hälften av deltagarna testades inte och gavs inga tillskott.
Ingen skillnad
När forskarna sex månader senare följde upp hur många som drabbats av akut luftvägsinfektion eller testat positivt för covid-19 syntes ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna.
I den norska studien fick närmare 35 000 personer med mestadels (86 procent) normala D-vitaminnivåer dagliga doser av fiskleverolja innehållandes D-vitamin (400 UI) eller placebo.
Inte heller den norska studien kunde efter sex månader påvisa några statistiskt signifikanta effekter på akut luftvägsinfektion eller bekräftad covid-infektion.
Peter Bergman, professor och läkare vid Karolinska institutet, har skrivit en kommentar i tidskriften British Medical Journal, där studierna publiceras. Han anser att studierna är välgjorda – men behäftade med vissa svagheter.
Fiskleveroljan i den norska studien innehåller vitamin A, som kan hämma D-vitaminets effekt. Därtill var gruppen som studerades relativt ung och frisk, och en stor del vaccinerade sig under studiens gång.
Utspädda resultat
Den brittiska studien hade i sin tur en stor grupp med låga D-vitaminnivåer, vilket enligt Bergman bäddade för intressanta resultat. Men även personer ur placebogruppen tilläts ta D-vitamintillskott, vilket nära hälften gjorde.
– Det har naturligtvis spätt ut eventuella resultat. Dessutom vaccinerade sig 90 procent av deltagarna mot covid under studiens gång. Vaccinet ger en extremt bra skyddseffekt, så eventuella positiva effekter från D-vitaminet maskeras, säger Peter Bergman.
Han var själv en av forskarna bakom sammanställningen av D-vitaminstudier som indikerade att vitaminet verkar ha en skyddande effekt mot luftvägsinfektion.
Solskensvitaminet kan enligt Bergman ha en viss, om än liten, skyddseffekt även mot covid-19.
– På en skala från 1 till 100 har vaccinet en skyddseffekt mot covid på 90, och D-vitamin möjligtvis 10–15. Det är för tidigt att säga att D-vitamin är verkningslöst, men tar man båda samtidigt kommer man aldrig se effekten.
TT: Vad är ditt råd till dem som börjat ta vitamintillskott för att skydda sig?
– Man ska rikta resurserna mot dem som har stor risk för brist – gravida, vissa invandrargrupper och äldre sjuka – men att alla ska ha tillskott är att skjuta över målet. Friska personer blir inte ännu friskare av D-vitamin.
Fakta: D-vitamin
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder, och långvarig brist därav kan orsaka rakit hos barn och öka risken för benskörhet hos äldre.
Vitaminet bildas i huden när vi är ute i solen och finns i maten vi äter. Fet fisk, mjölkprodukter, ägg och kött är exempel på livsmedel som innehåller D-vitamin.
Studier pekar på att vissa invandrargrupper och äldre som tillbringar lite tid utomhus i högre utsträckning drabbas av D-vitaminbrist.
Stora mängder D-vitamin kan vara giftigt och leda till höga nivåer av kalcium i blodet, kalciumlagring i njurarna och njursvikt. Du kan inte få i dig farliga nivåer av D-vitamin enbart från mat, men i kombination med kosttillskott.
Enligt den europeiska livssäkerhetsmyndigheten, Efsa, ska en vuxen persons dagliga intag av D-vitamin inte överstiga 100 mikrogram.
Källa: Livsmedelsverket