Svaren om explosionen i Annedal dröjer
Den misstänkte gärningsmannen är död. Det gör att många frågor kring explosionen fortfarande är obesvarade.
– Det kommer att dröja ett tag innan vi får de svaren vi väntar på, säger Anders Jonasson, utredningsledare vid polisen, till TT.
Det var tidigt den 28 september som en kraftig detonation skakade byggnaden, som började brinna i samband med smällen.
Hundratals personer evakuerades och 16 fördes till sjukhus, varav en kvinna var så allvarligt skadad att hon drygt två veckor senare avled.
Den person som var efterlyst misstänkt för brottet, en man i 50-årsåldern, hittades död i vattnet i centrala Göteborg den 6 oktober.
Bara en misstänkt
Bland svaren som polisen ännu väntar på finns obduktionsresultatet.
– Det brukar ta två månader minst innan vi får det och nu har det snart gått en månad, säger Anders Jonasson.
Det finns fortfarande inga andra misstänka i fallet. Exakt vad som hände den 28 september kan polisen dock inte berätta ännu.
– Jag vill vänta tills vi har fått alla svaren, sedan kan jag informera om det, säger Jonasson.
"Oerhört jobbigt"
Ett stort antal boende evakuerades efter explosionen och för hyresgästerna i tre av trappuppgångarna finns fortfarande ingen prognos för när de kan återvända.
På måndagen var det dock fritt fram för de boende i fyra av de andra drabbade uppgångarna.
– Man är jätteglad över att få komma hem och man har aldrig varit så glad för sin lägenhet som nu, säger Annica Edvardsson, en av de boende, till P4 Göteborg.
– Det har varit oerhört jobbigt och svårt att hantera att man inte har något hem, att man inte har någon fast punkt och trygghet. Jag hade ingen aning om att lägenheten betydde så mycket för mig förrän det rycktes bort väldigt hastigt.
Jens Bornemann/TT
Fakta: Detta har hänt
Tisdag 28 september kl 4.48: En explosion skakar ett hus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. I samband med explosionen fattar huset eld. Branden kan släckas först sent på eftermiddagen. Sexton personer förs till sjukhus, där fyra får intensivvård. 140 lägenheter evakueras. Inget tyder på naturliga orsaker, uppger polisen.
29 september: Räddningstjänsten fortsätter arbetet i fastigheten. Insatser görs av kommunen, fastighetsbolag, försäkringsbolag och frivilligorganisationer för att hjälpa och stötta de drabbade.
30 september: Polisen meddelar att en man i 50-årsåldern anhållits i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen gör flera tillslag under eftermiddagen men finner inte mannen. Polisens tekniska undersökningen av huset kan komma i gång.
1–3 oktober. Polisens jakt på mannen fortgår.
4 oktober: Mannen häktas i sin frånvaro vid Göteborgs tingsrätt. Rubriceringen är nu grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov mordbrand, samt mordförsök, alternativt grov misshandel.
5 oktober: Åklagaren beslutar att efterlysa den misstänkte bombmannen i hela världen.
6 oktober: Mannen hittas död i Göta älv i centrala Göteborg.
15 oktober: En kvinna som sedan explosionen vårdats på sjukhus har avlidit av sina skador, meddelar polisen.
20 oktober: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bestämt sig för att utreda explosionen.
1 november: Boende i fyra av de evakuerade trappuppgångarna får återvända till sina lägenheter.