Annons

Svensk kryptobedragare döms till fängelse

Svensken Sebastian Greenwood döms till 20 års fängelse i USA för sin inblandning i pyramidupplägget onecoin, rapporterar flera medier.
Den fejkade kryptovalutan beskrivs som ett av de största internationella bedrägerierna någonsin.
Ekonomi • Publicerad tisdag 18:43
Sebastian Greenwood har suttit häktad i New York i omkring fem år och får därför dra av de åren från straffet. Arkivbild.
Sebastian Greenwood har suttit häktad i New York i omkring fem år och får därför dra av de åren från straffet. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

I december i fjol erkände Greenwood sin del i onecoin. Domen innebär att han får tillbringa ytterligare 15 år bakom lås och bom, eftersom han får räkna bort de fem år som han suttit häktad.

Onecoin grundades 2014 av Sebastian Greenwood och bulgariskan Ruja Ignatova, som också kallas för kryptodrottningen. Hon är sedan 2017 åtalad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Pyramidupplägg

Annons

Greenwood och Ignatova lanserade sin idé som en kryptovaluta. Men det gick inte att köpa valutan direkt, utan den som ville investera i onecoin fick göra det genom att köpa "utbildningspaket". De skulle utbilda folk i bland annat blockkedjetekniken och gav innehavaren rätt att växla in ett visst antal onecoin.

Själva utbildningspaketen såldes genom ett pyramidupplägg där människor kunde tjäna pengar på att värva nya medlemmar. Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova reste runt i världen och lyckades värva mängder av medlemmar. Det var när onecoin skulle expandera sin verksamhet till USA under 2015 som de började få amerikanska myndigheter efter sig.

Ingen blockkedja

En utredning av FBI har avslöjat mejlväxlingar där det framgår att Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova bland annat diskuterar hur de ska ta sig ur onecoin. Utredningen har också visat att onecoin, i motsats till vad grundarna hävdade, inte hade någon bakomliggande blockkedja. Det är något som riktiga kryptovalutor alltid har. I stället kunde de manipulera kursen på sin valuta lite som de ville.

Under sommaren 2018 greps Sebastian Greenwood i sitt hem på Koh Samui i Thailand och några månader senare utlämnades han till USA. Sedan dess har han suttit häktad på Manhattan i New York misstänkt för en rad brott, bland annat bedrägeri och penningtvätt, för sin inblandning i bedrägeriet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons