Svenska serier på fransk festival
Seriekrönika
Den svenska seriekulturen är just nu inne i en guldålder. Allt fler tecknar serier och därmed blir fler verkligheter, fler sätt att se på världen tillgängliga genom detta på samma gång lättillgängliga och komplexa medium.
Resten av världen har också börjat få upp ögonen för de svenska seriernas särart. I helgen gick Festival International de la bande dessinée av stapeln i franska Angoulême, Europas största och mest inflytelserika seriefestival, och tecknen är många på att den svenska seriekulturen genom sina unika särdrag lyser igenom och märks i denna gigantiska smältdegel av serier från hela världen.
Serieskapare som Anneli Furmark, Liv Strömqvist och Martin Kellerman hade till exempel nya, uppmärksammade böcker ute och har helt tydligt byggt upp en skara trogna fans i Frankrike som ser fram emot att få läsa mer från deras pennor. Fler och fler franska förlag upptäcker också de svenska serierna och satsar på att ge ut något från vårt avlånga land.
Ett exempel på det senare är Hilding Sandgren, som nyligen debuterade på franska och som även fick den stora äran att delta i den prestigefyllda Concert de dessin, en högkulturell tillställning i Angoulêmes vackra gamla teater, där några av världens mest framgångsrika serieskapare tecknade live på scen tillsammans med likaledes improviserande musiker. En ära som de flesta franska serieskapare skulle ge sin ena arm (inte den de tecknar med, dock …) för att få uppleva. En annan debutant detta år var Kim W. Andersson, som redan nåt stora framgångar i USA med sina romantiska skräckserier och science fiction-historier, och som detta år för första gången fick en bok utgiven på franska. Andersson hade långa signeringsköer alla dagar under festivalen och översvallande recensioner av den nya boken Alena visar på att de franska läsarna uppskattar hans annorlunda, ofta feministiskt baserade ingång till de annars ofta ganska traditionella genrer han berättar i.
Sammantaget känns det som om den svenska seriekulturen nu, äntligen, har uppnått kritisk massa i en av världens största och mest expansiva seriemarknader. Allt fler svenska serieskapare kommer troligtvis att kunna bli utgivna i Frankrike och därmed öka på möjligheten att försörja sig på sin konst, något som är svårt i ett så litet land som Sverige. Detta har i sig potential att leda till fortsatt konstnärlig utveckling av den svenska seriekulturen, något jag verkligen ser fram emot att få vara med och uppleva.