Annons

Svenskt stöd till Libyen efter översvämningar

Bistånd • Publicerad 23 september 2023
Räddningsarbetare söker efter offer för översvämningarna i den hårt drabbade staden Darnah. Bilden är tagen den 17 september.
Räddningsarbetare söker efter offer för översvämningarna i den hårt drabbade staden Darnah. Bilden är tagen den 17 september.Foto: Yousef Murad/AP/TTT

Sida har beslutat om ett stöd på 17,5 miljoner kronor till det översvämningsdrabbade Libyen. Det handlar bland annat om matleveranser, medicin och andra förnödenheter, enligt ett pressmeddelande.

Tusentals människor miste livet och omkring 10 000 saknas fortfarande efter de enorma översvämningar som tidigare i september drabbade landet. Omkring 43 000 personer beräknas ha blivit hemlösa.

Annons

Utöver livräddande insatser fokuserar samarbetsorganisationer på plats på psykosocialt stöd.

"De hjälper även räddningstjänsten med logistik och resurser. Till detta pågår en akutinsats att ge stöd till myndigheter för omhändertagandet av döda kroppar" säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd i pressmeddelandet.

Enligt FN bedöms sammanlagt 884 000 personer vara i behov av humanitärt stöd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons