Svensson vårdar familjen

Kultur och Nöje Lena och Gustav Svensson har blivit en institution inom svensk tv-komik.
Publicerad 13 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Lena och Gustav (Suzanne Reuter och Allan Svensson) åker till ett spahotell för att rädda äktenskapet. Men en berömd fotbollsspelare (Peter Dalle) sätter käppar i kärlekshjulet. Foto: Nordisk Film
Lena och Gustav (Suzanne Reuter och Allan Svensson) åker till ett spahotell för att rädda äktenskapet. Men en berömd fotbollsspelare (Peter Dalle) sätter käppar i kärlekshjulet. Foto: Nordisk Film

Lena och Gustav Svensson har blivit en institution inom svensk tv-komik. De är varandras raka motsatser - banktjänsteman och brevbärare, höger och vänster, förnuft och känsla.

I 17 år i tv och i en film har vi fått följa deras osannolika äktenskap.- Tänker man realistiskt så är det ju helt absurt, de skulle ju ha skilt sig för många år sedan, säger Allan Svensson och skrattar hest.

När vi ses i Malmö har han nästan tappat rösten, men ser ändå ut att trivas i soffan bredvid Suzanne Reuter. Efter att ha varit yrkesmässigt gifta sedan 1996 fyller de ledigt i varandras meningar.- Det här är verkligen familjen som man kärleksfullt vårdar, säger Suzanne Reuter.

I "Svensson, Svensson - i nöd och lust", som har premiär på fredag 14 oktober, är faktiskt skilsmässan nära. Lena har fått nog sedan Gustav införskaffat parabol och blivit ännu mer bunden till tv-soffan och sportprogrammen. I ett sista försök att lappa ihop relationen reser de på romantisk weekend med absolut sportförbud, men på hotellet snubblar Gustav över en av fotbollshjältarna från VM 1974. Snart väntar svenssonskt kaos.

Filmen bygger på en teaterföreställning som Reuter och Svensson spelade i Kalmar sommaren 2009. Men det var inte helt lätt att förvandla den till film.- Vi spelade inför tusentals personer, utomhus bland måsar och bilar och barn. Det var svårt att ta ner så stora uttryck till något som funkar på film, säger Suzanne Reuter.

Men oavsett om formatet är tv, film eller teater så är Gustav och Lena sig lika. Gustav fortsätter att vara ett förvuxet barn medan Lena tittar på med en blandning av irritation och ömhet.

De två har inte förändrats sedan de där första tv-avsnitten, och Allan Svensson drar en parallell till sina barndomshjältar Helan och Halvan.- Filmerna hette saker som "Helan och Halvan i främlingslegionen" och "Helan och Halvan i Paris" - det intressanta var hur de reagerade på nya förutsättningar. Men personerna och relationen var desamma, annars skulle det inte vara Helan och Halvan.

Blir det mer "Svensson, Svensson" i framtiden?- Vi har båda slutat säga "nu är det klart", för vi har haft fel två gånger tidigare, säger Allan Svensson. Man ska aldrig säga aldrig. Nu kan jag spåna kring att de ska hamna i helt andra miljöer - i Italien!- eller på hemmet, säger Suzanne Reuter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.