Annons

Svinpest lamslår näringslivet – "enorm oro"

I bästa fall tre månader, i värsta fall två år. Så lång tid kan det ta innan restriktionerna hävs och livet kan återgå till det normala efter utbrottet av svinpest i Västmanland.
– En stor del av vårt näringsliv har mer eller mindre blivit belagt med näringsförbud, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.
Djur • Publicerad 9 september 2023
Fagersta och Norberg är två av kommunerna som drabbats hårt sedan det konstaterats att den afrikanska svinpesten har kommit till Sverige.
Fagersta och Norberg är två av kommunerna som drabbats hårt sedan det konstaterats att den afrikanska svinpesten har kommit till Sverige.Foto: Pontus Lundahl/TT
Christian Foster, kommunchef i Norberg, oroas av konsekvenserna som de omfattande restriktionerna får för näringslivet och invånarna.
Christian Foster, kommunchef i Norberg, oroas av konsekvenserna som de omfattande restriktionerna får för näringslivet och invånarna.Foto: Claudio Bresciani/TT
Norbergs kommun i förhållande till området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest.
Norbergs kommun i förhållande till området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest.Foto: Anders Humlebo

Frågetecken är många och oron stor när kommunledningen i Norberg försöker överblicka konsekvenserna av det förmodade utbrottet av svinpest i regionen.

– Vi sitter med en bekymmersrynka i pannan, helt klart är det väldigt stora utmaningar vi har framför oss både på kort och lång sikt, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.

Annons

Helgledigheten är inställd och arbetet med att stänga av leder och naturreservat går på högvarv i kommunen.

– Det mest akuta är att skyndsamt se till att bemanna så att vi kan informera och ställa in de evenemang som var planerade i helgen och stänga den typen av anläggningar som vi kan kontrollera. Vi är en ganska stor friluftskommun och får många frågor från föreningsliv, företag och invånare, säger Christian Foster.

Näringsförbud

Men det är konsekvenserna på lång sikt som är det stora bekymret för en kommun som Norberg där näringslivet i huvudsak består av bygg- och skogsföretag.

– En stor del av vårt näringsliv har mer eller mindre blivit belagt med näringsförbud som det ser ut just nu. I bästa fall i tre månader, i värsta fall i två år är de beskeden vi fått. Vad händer då med skogsbruket? Vad händer med sågverken? Det här skapar en enorm oro hos de som drabbas, men också hos oss som kommun, säger Christian Foster.

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för krishanteringen och därifrån har informationen enligt Christian Foster varit knapphändig ännu så länge.

– Det vi har lärt oss från skogsbränderna tidigare i år är att den myndighet som fattar beslut måste ha en nära dialog med kommunerna. Det är här verksamheten sker. Det är våra invånare som inte kan lämna tomten. Det är lite förvånande att man något yrvaket börjar inse det nu, det var en del av kritiken när man utvärderade skogsbränderna att just den här biten måste funka, säger Christian Foster.

Efterlyser stöd

Den smittade zon som avgränsats av Jordbruksverket omfattar ett område på 100 000 hektar i Västmanlands och Dalarnas län och inbegriper bland annat tätorterna Norberg, Fagersta, Ramnäs och Virsbo. Det var inom Fagersta kommungräns som det smittade vildsvinet hittades och det är också dit som Jordbruksverket fokuserat resurserna.

– Det är inte mycket vi begär i nuläget, men vi behöver veta vad som är kommunens ansvar och inte. Det handlar också om praktiskt stöd i form av skyltar och annat. Men på lång sikt vill vi ju också ha en dialog om hur staten kan stötta oss i detta. De här restriktionerna riskerar att slå ut föreningslivet, hotellen, restaurangerna och näringslivet.

Viss självkritik

Ett visst mått av självkritik tycker Christian Foster att både den egna kommunen och myndigheterna kan kosta på sig.

– Varför har vi inte övat mer på den här frågan där så stora ekonomiska värden står på spel? Svinpest har ju varit känd i Europa i flera år och konstaterats i Tjeckien, Belgien och Tyskland. Vi har tampats med skogsbränder och översvämningar, men det här har vi inte haft med i våra riskanalyser och i vår krisberedskap.

Annons

– När det gäller krisberedskap är man är ganska väl förberedd på kriser som har varit. Värre är det med kriser som kommer. De är alltid av en annan karaktär. Men med det sagt kan vi som enskild liten kommun med 5 700 invånare inte öva scenarier med nationell beredskap för smittzoner. Det måste länsstyrelsen ta ansvar för, säger Christian Foster.

Fakta: Restriktionerna i smittade zonen

Jaktförbud på alla arter av vilt.

Svamp- och bärplockning

Skogspromenader utanför anlagd väg

Sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar i skog och mark.

Alla typer av skogsbruksåtgärder.

Att släppa hundar lösa.

Bad på icke allmän badplats.

Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Källa: Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons