SVT-journalist dömd för människosmuggling

Nyheter SVT-journalisten Fredrik Önnevall dömdes i dag, torsdag, till villkorlig dom med samhällstjänst för människosmuggling.
Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Fredrik Önnevall med sin advokat under första rättegångsdagen. Foto: Emil Langvad / TT
Fredrik Önnevall med sin advokat under första rättegångsdagen. Foto: Emil Langvad / TT

Även två av Fredrik Önnevalls medarbetare döms för människosmuggling, även de får villkorlig dom med samhällstjänst.

"Tingsrätten har kommit fram till att samtliga åtalade – en reporter, en fotograf och en tolk – hjälpt den då 15-årige flykting-pojke som teamet träffade i Grekland på ett sådant sätt att det handlar om människosmuggling", skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Försvaret har hävdat att tv-teamet endast varit resesällskap till pojken och att de inte inte hjälpt honom medan Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på att alla skulle dömas till fängelse i tre månader för människosmuggling.

Försvaret har under rättegången hänvisat till till det humanitära undantaget och menar att inget brott har begåtts utan att tv-teamet har följt 15-åringen på hans väg till Sverige, även om de lät honom åka med i bilen. Men detta påverkade inte tingsrättens dom.

"Enligt tingsrätten är det uppenbart att SVT-teamet lämnat hjälpen av rent humanitära skäl. Rättspraxis lämnar dock endast ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon enligt ett s.k. humanitärt undantag. Tingsrätten har inte ansett att undantaget är tillämpligt i det här målet", skriver de i ett pressmeddelande.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.