Annons

Tågstrejken allt närmare – fortsatt förhandling

Strejken i tågbranschen rycker allt närmare. Sent på söndagskvällen hade parterna fortfarande inte kommit överens.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2023
Parterna förhandlade under sen söndagskväll. Arkivbild.
Parterna förhandlade under sen söndagskväll. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet Seko sköt i veckan fram sitt varsel om strejk från torsdag till måndag, på uppmaning av medlarna, för att ge utrymme till en sista runda samtal mellan parterna.

Om Seko och Almega tågföretagen – som företräder arbetsgivarna – inte lyckas nå en överenskommelse före klockan 15 på måndagen bryter strejken ut. Vid 23-tiden på söndagskvällen pågick fortfarande förhandlingar.

Annons

Konflikten kretsar i huvudsak kring schemafrågor och arbetstider. I viss utsträckning kretsar konflikten även kring ensamarbete, vilket är en fråga som fick stor uppmärksamhet i samband med att pendeltågsförare gick ut i en vild strejk i april.

Varslet är utformat i tre steg. Steg ett innebär att Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kommer att drabbas.

I steg två och tre tas bland annat tunnelbanan i Stockholm och fler SJ-sträckor ut i strejk, och sist i kedjan även godstrafik på räls.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons