Annons

Taiwan: Kinesiska stridsplan siktade runt ön

Kina • Publicerad 17 september 2023
Taiwans flagga. Kina ser Taiwan som en del av sitt territorium och har uppgett att man en dag ska ta över ön. Arkivbild.
Taiwans flagga. Kina ser Taiwan som en del av sitt territorium och har uppgett att man en dag ska ta över ön. Arkivbild.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Taiwans försvarsdepartement uppger att 28 kinesiska stridsplan har siktats runt ön. Enligt försvarsdepartementet korsade 20 av dem den så kallade medianlinjen i Taiwansundet som skiljer Fastlandskina från det självstyrande Taiwan.

Den senaste veckan har Taipei rapporterat ett ökat antal intrång sedan Kina meddelat högsta beredskap efter det att ett amerikanskt och ett kanadensiskt stridsfartyg seglat genom Taiwansundet. Havsrätten tillåter sådana passager i internationellt vatten, som också sker regelbundet, men Kina anser sig ha rätt till både sundet och själva Taiwan.

Annons

Mellan onsdag och torsdag upptäckte Taiwans försvarsdepartement 68 kinesiska flygplan och 10 fartyg runt ön.

Kina har inte officiellt kommenterat om några övningar genomförs i västra Stilla havet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons