Annons

"Tänk över köp av Marabouprodukter"

– Man ska veta vad det är man stöder när man stöder en viss typ av varor, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Hon är för egen del tveksam till att köpa produkter från Marabou vars ägare kritiseras för att ha kvar i verksamhet i Ryssland.
Och en tidigare finansminister, S-ledaren Magdalena Andersson, väljer bort.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttalar sig om bojkotten av Marabou. Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttalar sig om bojkotten av Marabou. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag äter inte så ofta godis, men häromdagen när jag skulle höja blodsockret lite inför partiledardebatten då valde jag ett annat märke, säger Magdalena Andersson till TT och tillägger att det vore en bra signal om fler gjorde så.

– Det finns all anledning att undvika varor från bolag som fortsätter sin verksamhet i Ryssland. För risken är att man på ett eller annat sätt är med och bidrar till att finansiera kriget och det tror jag inte att det är någon som vill, säger Andersson.

"Mer tveksam"

Annons

Både Andersson och Svantesson uttalar sig i efterspelet till att vissa organisationer manar till bojkott av ägaren till Marabou.

Livsmedelsjätten Mondelez äger bland annat Marabou, Daim och Oboy. Bolaget anklagas sedan slutet av maj av ukrainska myndigheter för att vara med och finansiera Rysslands krig mot Ukraina.

När TT frågar Elisabeth Svantesson om hon köper Daim och Marabou, svarar hon:

– Jag har gjort det fram till att vi fick den här informationen bara för några dagar sedan. Det är jag mer tveksam till, definitivt, att göra nu. Vi måste alla hjälpas åt på alla sätt att se till att den ryska krigskassan inte ökar, säger finansministern.

Även Försvarsmakten

– Jag tycker att varje person i Sverige ska göra som man själv vill. Men man ska veta vad det är man stöder när man stöder en viss typ av varor. Nu har vi fått information att det här kan gynna den ryska krigskassan, fortsätter hon.

Elisabeth Svantesson säger att hon inte har fått information om att Försvarsmakten, SAS och SJ med olika typer av åtgärder deltar i en bojkott av Marabou och andra varumärken med koppling till livsmedelsjätten Mondelez.

Även andra företag och organisationer deltar i bojkotten, som bland andra Svenska Fotbollförbundet, Liseberg och Petter Stordalens hotellkedja Strawberry.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons