Tårgas vid vaccinprotest i Ljubljana

Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En demonstrant på språng under regerings- och coronakritiska demonstrationer i Sloveniens huvudstad Ljubljana på tisdagen.
En demonstrant på språng under regerings- och coronakritiska demonstrationer i Sloveniens huvudstad Ljubljana på tisdagen.Foto: Petr David Josek/AP/TT

I Brdo utanför Sloveniens huvudstad Ljubljana föll ösregnet när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlades på tisdagskvällen.

Inne i själva Ljubljana bjöds i stället på vattenkanoner och tårgas då polisen slog till mot demonstrerande vaccinmotståndare och coronaskeptiker.

Enligt nyhetsbyrån AP var det ett hundratal personer som samlats för att bland annat protestera mot nyinförda krav på vaccinpass för att få arbeta i statliga företag. Protesten var den tredje i sitt slag under den senaste månaden.

Slovenien har för närvarande den näst högsta smittspridningen i hela EU när det gäller antalet nya fall av covid-19 per 100 000 invånare. Endast Litauen ligger värre till.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.