Tatueringars cancerrisk ska studeras
Det har funnits farhågor om att tatueringar kan öka risken för cancer, men inga studier har gjorts på området förrän nu.
Tidigare har det visat sig att tatueringsfärger kan sprida sig från huden och lagras i andra delar av kroppen, skriver forskningsstiftelsen Forte i ett pressmeddelande. Bland annat har missfärgade lymfkörtlar upptäckts hos tatuerade personer vid obduktioner.
Fler cancerfall
Dessutom har antalet fall av hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat parallellt med att fler har tatuerat sig de senaste decennierna.
"Vi vet inte varför det ökar. Man säger att våra solvanor har förändrats över tid. Men jag tycker att man måste följa upp tatueringarna eftersom de kan vara en riskfaktor i sig själva, men också eftersom vissa av de här pigmenten bryts ner när man till exempel solar", säger Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, i pressmeddelandet.
"UV-strålning gör att de bryts ner till farligare kemiska föreningar än själva färgen som sådan. Så det kan finnas en koppling mellan de här faktorerna som man behöver titta på."
Resultat i år
Hon leder ett forskningsprojekt, finansierat av Forte, som med hjälp av Socialstyrelsens cancerregister kunnat skicka ut en enkät till 9 000 personer som antingen haft hudcancer eller cancer i lymfkörtlarna. De har fått svara på om de är tatuerade, och om de svarar ja en rad ytterligare frågor om tatueringarna.
Samma frågor har ställts till en jämförelsegrupp på 27 000 personer som utgör ett tvärsnitt av den svenska befolkningen. Svarsfrekvensen har legat på över 50 procent. Resultaten från studien kommer att presenteras i början av 2023.