Tegnell: Nya råd för äldre kommer snart

Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten avvaktat med att införa nya råd på grund av den något ökade smittspridningen de senaste veckorna. Arkivbild.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten avvaktat med att införa nya råd på grund av den något ökade smittspridningen de senaste veckorna. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram nya råd till äldre och andra med förhöjd risk vid covid-19. De nya råden ska betona att det är möjligt även för den i riskgrupp att vara ute och träffa folk, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT.

– Många äldre har isolerat sig ännu mer än vad man skulle behöva. Man kan vara ute och träffa folk utan några problem så länge man håller avstånd. Det finns modeller där man faktiskt kan ha ett socialt liv även under de här omständigheterna, säger Anders Tegnell.

Enligt statsepidemiologen är arbetet med de nya råden "nästan klart", men de senaste veckornas något ökande smittspridning har gjort att Folkhälsomyndigheten vill avvakta med att göra för stora ändringar.

– Det gör oss lite oroliga, så vi skulle gärna vilja att det stabiliserades lite mer innan vi går vidare åt det hållet, säger Anders Tegnell.

Den ökade smittspridningen beror enligt Tegnell framför allt på att många återgått till arbetet den senaste månaden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.