Teknisk utmaning att distansundervisa

Förutsättningarna för gymnasieskolan att undervisa på distans finns inte på alla skolor, säger Skolverkets generaldirektör.
– Det finns inte teknisk kapacitet, säger Peter Fredriksson till TT.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vid en presskonferens förra veckan.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vid en presskonferens förra veckan.Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringens besked om att landets gymnasieskolor ska hålla stängt på obestämd tid framöver, och låta eleverna plugga hemma, blir ingen enkel uppgift.

På TT:s fråga om det finns teknisk kapacitet på landets alla gymnasieskolor för att bedriva fjärr- eller distansundervisning – kanske terminen ut – svarar Peter Fredriksson:

– Nej, det finns det inte. Det är därför man måste organisera undervisningen efter den kapacitet man har. Det ser väldigt olika ut. Därför måste man laga efter läge.

Mats Gerdau (M) är ordförande i utbildningsberedningen hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Han säger att SKR har förberett sig.

– Men sedan blir det också svårigheter, det kan ingen sticka under stol med. Men vi ska göra vad vi kan för att upprätthålla undervisningen, säger Gerdau till TT.

Trångt i nätet

TT: Vilka är svårigheterna?

– Om man inte använt det (distansundervisning) tidigare måste man komma på nya metoder, hur man ger eleverna meningsfulla uppgifter.

Det kan också trängsel i nätet om man har it-baserad undervisning, det kan bli rent praktiska bekymmer, påpekar både SKR och Friskolornas riksförbund. Ulla Hamilton, vd på branschorganisationen, påpekar att bredband är väl utbyggt i storstöder men att det kan vara sämre på landsbygden.

Det varierar också vilka uppkopplingshastigheter eleverna har, säger Mats Gerdau.

– Det är en svårighet, men då får man hitta andra modeller, skicka med hemuppgifter och böcker och sådant, säger han.

Positivt arbete

Mikael Svensson är programansvarig på SKR för skolans digitalisering. Han ser framför sig en puckel inledningsvis när alla – personal på skolor och deras elever – "ska få ordning och reda på alla grejor" så att de fungerar.

Han påpekar samtidigt att många är väl rustade och att det underlättar att i princip alla elever har varsin dator.

SKR har också tillsammans med Skolverket, UR med flera sedan i torsdags arbetat med att skapa en plattform på nätet för fjärr- och distansundervisning, skolahemma.se, som lanserades på måndagen. Där finns tips till skolorna hur de kan jobba.

– Jag är hoppfull. Det är ett positivt arbete som sker, vi är många som jobbar hårt för att det här ska fungera, säger Svensson.

Anna Lena Wallström/TT

Ola Westerberg/TT

Lars Larsson/TT

Fakta: Fjärr- och distansundervisning

Fakta: Fjärr- och distansundervisning

Fjärrundervisning innebär att lärare och elever befinner sig på olika platser, men sker i realtid.

Eleverna är samlade i grupp i en skollokal och är uppkopplade så att de hör och ser läraren.

Fjärrundervisning kan, i normala fall, till exempel användas om skolan saknar behörig lärare eller om elevgruppen är väldigt liten.

Distansundervisning innebär att eleven studerar på egen hand, utanför skolan. Distansundervisning kan användas om eleven är bosatt utomlands en period eller har en funktionsnedsättning. Eleven kan, via nätet, ha enskild lektion med sin lärare med jämna mellanrum.

Sedan måndag den 16 mars har skolorna, mot bakgrund av coronaläget, utökade möjligheter att anordna fjärr- eller distansundervisning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.