Tillhör riskgruppen – flera nämmndemän saknas

Skåne På grund av coronasmittan är det ont om nämndemän i Sverige och om situationen blir värre kan häktade personers förhandlingar komma att ställas in.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Hässleholms tingsrätt. Foto: Sofia Åström/Arkiv
Hässleholms tingsrätt. Foto: Sofia Åström/Arkiv

En stor andel av de skånska nämndemännen är över 70 år och befinner sig i riskgruppen när det gäller coronaviruset som, på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, bör begränsa kontakten med andra människor. Det visar siffror från Domstolsverket, rapporterar Ekot.

– Skulle vi falla bort så tror jag nog att det skulle bli problem att genomföra förhandlingar", säger nämndemannen Sven-Ove Reimers, till P4 Kristianstad. 

En nämndeman är en så kallade lekmannadomare som tillsammans med en juristdomare avgör mål och ärenden i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsrätt, kammarrätt och fastighetsdomstol.  I Sverige finns det idag omkring 8000 nämndemän.

Enligt Ekot har flera tingsrätter i landet fått ställa in en stor del av förhandlingarna. Det finns mål, familjemål och lindriga brott där nämndemän inte behöver vara med. Men vid allvarligare brottsmål säger lagen att det måste vara tre nämndemän som dömer.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.