Annons

Tillverkade knark i stall – liga döms

Stora mängder narkotika tillverkades i ett stall och hus på landsbygden i södra Sverige.
Ligan trodde sig verka i det dolda – men polisen lyckades med hjälp av knäckta krypterade appar avslöja knarkfabriken.
Nu döms 13 personer till fängelse.
Brott • Publicerad 7 september 2023
Nu döms ligan av Kristianstad tingsrätt. Arkivbild.
Nu döms ligan av Kristianstad tingsrätt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Få visste vad som utspelade sig i ett stall på Listerlandet i Blekinge och i bostadshuset i Osby i norra Skåne. Knark värt över 80 miljoner tillverkades och totalt ska ligan ha hanterat 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Syftet var att tillverka och sedan sälja narkotikan vidare.

Den 24 maj 2021 gjorde polisen ett tillslag mot ligan och sju personer frihetsberövades. Senare häktades ytterligare sex personer och dessutom pekades ytterligare två misstänkta ut. De fyra misstänkta huvudmännen kommer från Kristianstad.

Annons

Polis och åklagare har fått inblick i de åtalades kommunikation via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC – något som också har hjälpt till att knyta ihop verksamheten med persongalleriet, har åklagare Marie Reutne tidigare uppgivit för TT.

Efter upptäckten åtalades 15 personer. Nu dömer Kristianstad tingsrätt 13 personer för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott. De har tillverkat, sålt, köpt eller transporterat stora mängder narkotika. Fängelsestraffen som utdöms är mellan nio och ett halvt och fyra år.

Bland de dömda fälls två av personerna även för vapenbrott, en för dopningsbrott och en för penningtvättsbrott, bidragsbrott samt bedrägeri.

Bland de åtalade fanns två kvinnor, resten är män. Tretton av dem misstänktes för synnerligen grovt narkotikabrott, de resterande två åtalades för grovt skyddande av brottsling och ska bland annat ha hjälpt till att städa undan spåren av knarktillverkning i fastigheterna.

De sistnämnda döms till villkorlig dom och böter.

Fakta: Knäckta appar gav stora polisbeslag

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

Förra året kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis bedömde då omfattningen som dubbelt så stor som Encrochat.

Under året avslöjades också att amerikanska FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckats sprida bland kriminella.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons