Annons

Tjejer med superkrafter i zombiefilm

Kultur och Nöje Fyra unga tjejer med unika superkrafter måste rädda världen från ett farligt virus som gör vuxna till zombier. Skånska regissören André Hedetoft är precis hemkommen från filmfestivalen i Cannes där han pratat om långfilmen Ever Girls som börjar spelas in i vinter och även framtida planer för tv-serien Space Pirates. – Det är viktigt för mig med karaktärer som jag känner att mina egna döttrar kan växa upp med, säger han.
Publicerad 21 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

2016 kom Malmöfilmaren André Hedetofts första långfilm, science fiction-thrillern Bieffekterna. Där stod André Hedetoft för regi, manus och produktion tillsammans med vännen Andreas Climent som han också gjort en mängd kortfilmer med. I nya filmprojektet Ever Girls står André Hedetoft dock på helt egna ben.

– Andreas och jag började arbeta med film ihop och gjorde massor av kortfilm först, det var vår filmskola, berättar André Hedetoft. När vi gjort det tillräckligt länge tyckte vi att det var dags för en långfilm som då blev Bieffekterna. Efter det kände vi att för att fortsätta utvecklas måste vi ta steget och stå på egna ben. Andreas hade vissa historier han ville berätta och jag hade andra. Så får vi se i framtiden om vi kanske arbetar ihop igen.

Annons

Ever Girls har funnits med André Hedetoft som idé ett tag. Sommaren 2017 påbörjade han tillsammans med rollsättaren och skådespelaren Anja Schmidt castingen för filmen som då var tänkt att heta Finns här några snälla barn och utspelas i ett villaområdet Vellinge.

– I stort sett är det samma film fortfarande men när vi skulle börja leta efter barn till huvudroller och andra roller kom vi fram till att det kanske var bättre att forma rollerna och filmen efter de intressanta barn vi hittade i stället för att söka barn till bestämda roller, berättar André Hedetoft. Vi sökte barn från hela Sverige, men huvudsakligen Skåne och till slut blev det 21 stycken som vi sedan hade workshop med en gång i veckan under 3-4 månader. Där har vi försökt forma grundkaraktärerna efter dem och det har i sin tur påverkat ursprungsfilmen mycket.

André Hedetoft berättar att filmen numera har titeln Ever Girls och att handlingen är förflyttad till ett höghus i Malmö. Huvudpersoner är fyra tjejer som alla har något som de ser som en svaghet hos sig själva som de lyckas vända till en styrka.

Men grundhandlingen är ungefär samma?

– Ja, allt utspelar sig fortfarande på julafton och ett aggressivt virus håller på att spridas. Det speciella är att det bara påverkar vuxna så att de blir okontaktbara och aggressiva – ungefär som zombies. Vi möter en av de fyra tjejerna först. Hon bor högst upp i höghuset och så följer vi hennes resa ner genom huset där hon stöter på tre granntjejer vars föräldrar också har drabbats. Tillsammans slår de följe för att komma ut ur huset och försöka hitta ett botemedel.

– Jag tror att många kan relatera till höghusmiljön och det gör också att allt som händer är koncentrerat på en mindre ytan vilket ger mer kraft i tjejernas resa, fortsätter André Hedetoft. Det spännande är också att varje familj i höghuset är unik och har sina traditioner kring hur man firar jul.

Att ha fyra tjejer som huvudpersoner känns angeläget för André Hedetoft som själv har tre döttar.

– Jag har funderat mycket över vad det är för historier jag vill berätta, vad jag kan koppla emotionellt till mig och vill lägga tre år av mitt liv på, säger han. Då är det viktigt för mig med historier som har karaktärer som jag känner att mina egna döttrar skall kunna växa upp med, som kan inspirera dem i deras liv. Sedan vet man aldrig, kanske är det helt ointresserade av de här när de kommer upp i rätt ålder men det är en drivkraft för mig.

Vilka som spelar de fyra huvudrollerna i Ever Girls är också klart. Det blir Meja Björkefall (12 år) som senast var aktuell i Malmöregissören Goran Kapetanovics långfilm Krig, Nike Ringqvist (11 år) som är med i skånska långfilmen Trädgårdsgatan som får premiär i augusti, Tay Kampén (15 år) som medverkar i kommande tv-serien Kolsvart och Ebba Backlund Hammar (16 år) som långfilmsdebuterar med Ever Girls.

Inspelningen av Ever Girls har planerad start i vinter.

Annons

– Denna gång ska jag inte producera själv som jag gjort med filmerna Andreas och jag gjorde tillsammans, säger André Hedetoft. Just nu för jag diskussioner med ett större svenskt produktionsbolag och tanken är att jag ska koncentrera mig helt på manus och regi. Eftersom Ever Girls är en vinterfilm tänker vi oss premiär vintern 2019.

André Hedetoft ser också att det finns mycket mer att hämta ur Ever Girls-historien och planerar för så väl en tv-serie som serietidningar med koppling till samma universum.

– Filmen får ett slut som man som tittare är nöjd med, men där den slutar börjar samtidigt en helt annan resa som skulle passa bra som så väl tv-serie som serietidning, säger han. Jag håller på och skriver på den längre historien nu samtidigt som jag arbetar med filmen.

När vi pratas vid har André Hedetoft precis kommit hem från filmfestivalen i Cannes där han bland annat haft ett antal möten om sina planer kring Ever Girls.

– Alla man vill träffa finns där på samma plats så man får passa på, säger han. Det var också roligt för det var många från Skåne där och det är uppenbart att det händer mycket inom film här. Vi var ett helt gäng med olika grenreprojekt som kom härifrån

I Cannes hade André Hedetoft också möten om ett helt annat projekt som han hoppas på i framtiden – en tv-serie för barn som har arbetstiteln Space Pirats. Även denna med tjejer i huvudrollerna.

– Sedan jag var liten har jag drömt om att kombinera två av mina favoritområden – rymdäventyr och piratäventyr säger han. Men det här är ett betydligt större projekt än Ever Girls så man kan väl säga att det är något jag rör mig mot.

bild 1/3
André Hedetoft var på plats under filmfestivalen i Cannes för att prata om sin film- och tv-serieplaner. Pressbild
Under de månader som André Hedetoft hade workshops med de blirvande skådespelarna i Ever Girls arbetade de med att bygga upp karaktärer, repetera historien och att jobba med temat att vända sina svagheter till en styrka. pressbild
André Hedetoft var på plats under filmfestivalen i Cannes för att prata om sin film- och tv-serieplaner. Pressbild
Under de månader som André Hedetoft hade workshops med de blirvande skådespelarna i Ever Girls arbetade de med att bygga upp karaktärer, repetera historien och att jobba med temat att vända sina svagheter till en styrka. pressbild
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons