Trångbodda elever kommer flyttas om

Broby Det pågår just nu en lokalutredning och det är i samband med den som skolan har börjat se över hur lokalerna kan användas inom den närmaste framtiden.
Publicerad 7 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Göingeskolan föreslås bli en skola för elever i klass 7-9.
Göingeskolan föreslås bli en skola för elever i klass 7-9.

Det pågår just nu en lokalutredning och det är i samband med den som skolan har börjat se över hur lokalerna kan användas inom den närmaste framtiden.Arkitekten Monika Ericsson har lagt fram ett förslag på hur skolbyggnaderna bäst kan användas, sett till elevantal och den nya skolplanen. Förslaget är att Västerskolan i Knislinge som i dag är en skola för förskoleelever upp till femteklassare (F-5), ska bli en skola som endast tar emot elever upp till tredje klass (F-3). Göingeskolan i Broby ska också ta emot färre årskurser och endast omfatta sjuan till nian. Snapphaneskolan i Knislinge som är en skola för femte- till niondeklassare, föreslås ta emot de fjärdeklassare som inte längre får plats på Västerskolan.

Kviingeskolan i Hanaskog ska enligt förslaget bli en F-6 skola, och alltså utöka med två årskurser då de i dag endast tar emot upp till fjärde klass. Glimåkraskolan, Mölleskolan och Prästavångsskolan föreslås bli F-6 skolor istället för F-5 skolor som de är i dag. Hur det än blir med de nya årskursindelningarna ska inga klasser splittras.– Vi kommer så klart att se till elevens bästa och ha eleven i fokus när detta genomförs, lovar verksamhetschefen för grundskolan, Ulla Wram. I några fall kanske det blir så att eleverna stannar kvar på sin skola snarare än att de flyttar upp.När förslaget är färdigutformat kommer det att gå upp på politikernivå där de sedan får besluta om hur skolornas framtid ska se ut.

Ulla Wram berättar att skolan i och med den nya läro- och kursplanen på många sätt går tillbaka till den gamla indelningen med lågstadium, mellanstadium och högstadium. Det är något de tar hänsyn till när de tittar på var de olika årskurserna ska få gå i skolan i framtiden. – Det är en fördel om årskurs 4-6 exempelvis går på samma skola. Något som är nytt är att barnen ska betygsättas redan från sjätte klass. 2012. Konferenser och kurser ska förbereda lärarna på att ge barnen, som börjar i sjätte klass 2012, betyg redan till jul samma år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.