Annons

Träning och sömnbrist påverkar hjärtprotein

Intensiv träning efter kortare sömn ökar nivåerna av hjärtskademarkören troponin, enligt en ny svensk studie.
Om det betyder något för hjärtats hälsa är för tidigt att säga.
Hälsa • Publicerad 28 januari 2022
Intensiv träning efter nätter med lite sömn ökar nivåerna av hjärtproteinet troponin, enligt en studie från Uppsala universitet. Arkivbild.
Intensiv träning efter nätter med lite sömn ökar nivåerna av hjärtproteinet troponin, enligt en studie från Uppsala universitet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Högre nivåer av troponin efter träning har kopplats till en viss förhöjd framtida risk för sjukdomar som drabbar hjärt-kärlsystemet. Man vet inte riktigt vad mekanismen är, men samtidigt vet vi att hjärtats hälsa påverkas av andra livsstilsfaktorer", säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Proteinet troponin finns i hjärtats muskelceller och vid högintensiv träning kan låga nivåer frisättas. Troponin mäts rutinmässigt på sjukhus och vid exempelvis akuta hjärtbesvär kan man se betydligt stegrade nivåer.

Förkortad sömn

Annons

Deltagarna – 16 unga män – fick utföra ett intensivt träningspass efter både normal sömn och efter tre nätter med förkortad sömn. Mindre sömn innebar högre nivåer av troponin, jämfört med när personerna var utvilade.

Resultaten är publicerade i tidskriften Molecular Metabolism. Eftersom det rör sig om en mindre pilotstudie vill inte forskarna dra några slutsatser om huruvida det är skadligt att träna när man sovit för lite. Det behöver även göras en undersökning om resultaten ser likadana ut i andra åldersgrupper och hos kvinnor.

"Riskerar ta viss skada"

Samtidigt visar tidigare studier att träning kan motverka negativa effekter som förkortad sömn har på såväl ämnesomsättningen som hjärtkärlsystemet.

"De som uppger sig träna regelbundet, men får lite mindre sömn än idealet, sänker ändå risken att dö i hjärtkärlsjukdomar. Vi vet samtidigt att kronisk eller återkommande störning av sömnen i sig är dåligt för hjärtats hälsa. Det är därför möjligt att mer uttalad sömnbrist på sikt åtminstone kan öka risken för att hjärtat riskerar ta viss skada av mer intensiv träning", säger Jonathan Cedernaes.

Fakta: Så gjordes studien

Studiens deltagare bestod av 16 friska normalviktiga unga män som screenats för tidigare hjärt-kärlsjukdom och för ärftlighet för sådana sjukdomar.

Deltagarna fick vistas två gånger i ett sömnlaboratorium. Vid ena tillfället fick de sova normalt tre nätter i följd. Vid det andra tillfället hölls de vakna halva nätterna, också tre nätter i följd.

Forskarna mätte två proteiner i deltagarnas blod. Ett heter NT-proBNP och speglar hjärtats belastning. Det andra är troponin som brukar användas som en hjärtskademarkör.

Blodnivåerna av troponin steg timmarna efter träningspasset.

Vid träningspasset efter tre nätter med förkortad sömn var nivåerna nära 40 procent högre jämfört med nätterna med normal sömn.

Källa: Uppsala universitet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons