Tre av fem kommuner lyser rött – så ska de vända: ”Då går det snabbt”
Det var ingen munter läsning för varken Kristianstad eller Osby när gårdagens rankning för det lokala företagsklimatet släpptes av Svenskt näringsliv.
Kristianstad backade rejält från plats 217 till 251 medan Osby gjorde det största raset och föll från plats 126 till 280.
Faktum är att tre av fem kommuner i nordöstra Skåne ligger dåligt till om man jämför med övriga länet. Kristianstad och Osby hamnar på färgskalan röd medan Hässleholm landar på orange. Bromölla är gul och Östra Göinge är den enda gröna kommunen i nordöstra Skåne.
– Det finns inget bra svar på varför det är så. Man kan inte generellt säga att det bara är stora kommuner som har problem, eller att det är det geografiska området som ställer till det eller att det är den eller den färgen på styret, säger Johan Dalén regionchef för Skåne och Blekinge på Svenskt näringsliv.
Kollar man på den här kartan kan man konstatera att det lyser grönt på väldigt många kommuner i Skåne. Vad lyckas de ”gröna” kommunerna med som nordöstra Skånes inte gör?
– Genomgående kan man säga att där finns fyra variabler som samvarierar och ligger man högt på dem så ligger man högt på det sammanfattande omdömet och har därmed ett bättre lokalt företagsklimat. De variablerna är kommunens service och bemötande, kommunens dialog med näringslivet och kommunens samt tjänstemännens attityd till företagarna.
– Tittar man på Hässleholm, som lyfte i år för första gången på många år så kan man se direkt att det är där man ökat som mest. Man har inlett dialog och börjat lyssna. Då går det ganska så snabbt uppåt och det är där jag hade börjat gräva om jag var en kommun som ligger lågt.
”För Kristianstad handlar det om de klassiska frågorna, dialoger, attityden och hantering av kontakten med företagarna”Johan Dalén.
Skulle du rekommendera de kommuner som hamnar lågt att föra dialog och snegla på kommuner som gör det bra?
– Jag skulle nog göra det. Genom att vara lyhörd och titta på de som verkligen lyckas kan man få god hjälp. Det känns ju dumt att uppfinna hjulet igen om man istället kan prata med grannkommunen som lyckats. Jag vet att kommunerna i Malmö/Lund samarbetar regelbundet och likaså kommunerna runt Helsingborg. Jag vet inte hur aktivt och levande samarbetet är i nordöstra Skåne och det är en fråga man hade kunnat ställa till kommunerna. Hur ser det egentligen ut?
Hur alarmerande ska Kristianstad och Osby ta en sån här sammanställning?
– Det är lite olika. Osby har gjort det väldigt bra de senaste fyra, fem år sen. De har växt precis så som man ska och ökat lite varje år. Jag trodde de skulle leta sig in på topp 100, men de här skandalerna som inträffade i samband med Pecorino påverkade självklart resultatet. Jag både tror och hoppas att det är ett tillfälligt hack i skivan.
Och Kristianstad?
– Där skulle jag ta resultatet på mycket stort allvar. När det handlar om etableringar och attitydförändringar så finns där inget bättre än den här undersökningen och de ska nog använda de här signalerna och ta det mycket seriöst. För Kristianstad handlar det om de klassiska frågorna, dialoger, attityden och hantering av kontakten med företagarna, säger Johan Dalén.
Vi har ju knappt nämnt de andra tre kommunerna, men det är inte så konstigt när Kristianstad och Osby sticker ut...
– Nej och med rätta. Östra Göinge backar lite, men från en hög position och det händer alla att man dippar lite grann. Jag skulle inte se det som något att vara orolig över. Bromölla har tagit kliv framåt och fått en nytändning. De är en av få kommuner i Skåne och Blekinge som har goda värden på skolans kontakter med näringslivet. Många är nog avundsjuka på Bromölla ur det perspektivet och det är en kommun som är på rätt spår.
– Hässleholm har också ryckt upp sig och förstått vad man ska satsa på. Det blir kul att se om Kristianstad kan göra motsvarande, om de bestämmer sig för att satsa på liknande saker.