Tre gånger brittiskt till Siesta

Kultur och Nöje Förra veckan var det en amerikansk hiphopbomb som briserade, den här veckan presenterar Siesta ett meriterat gäng från de brittiska öarna.
Publicerad 3 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021
Glasvegas. Foto: Scanpix
Glasvegas. Foto: Scanpix

Förra veckan var det en amerikansk hiphopbomb som briserade, den här veckan presenterar Siesta ett meriterat gäng från de brittiska öarna.– Vi har fått lite kritik för att vi inte bokat tillräckligt mycket indie, men nu tror jag folk blir nöjda, säger Micke Fredholm.

Av kommentarerna på festivalens facebooksida att döma har han rätt – ”Står det verkligen att Biffy kommer? Jag svimmade lite när jag läste ...” och ”FAN vad jag älskar er” är bara några av reaktionerna på onsdagens bandsläpp.

Skotska Biffy Clyro fick sitt stora genombrott med fjärde albumet ”Puzzle” och deras sjätte fullängdare ”Opposites” som kom i januari fick ett fint mottagande. Nyligen spelade de i Göteborg och Stockholm med lapp på luckan och strålande recensioner som resultat.– De har headlinat flera stora europeiska festivaler, säger Micke Fredholm.

Från Skottland kommer även Glasvegas, som knockade Europa med sitt självbetitlade debutalbum 2008. Sedan dess har de haft ett alldeles särskilt gott öga till Sverige, så gott att de faktiskt hämtade sin nya trummis, Bodentjejen Jonna Löfgren, här.

Andra albumet ”Euphoric Heartbreak ” släpptes 2011 och i sommar kommer trean, ”Later ... When The TV Turns To Static”. För bara några dagar sedan släpptes en liten aptitretare i form av singeln ”I'd Rather Be Dead (Than Be With You)”.– Glasvegas är många festivalers våta dröm, ett bra band med en stark fanbase, säger Micke Fredholm.

Brittbomben fullbordas av The Vaccines, indierockbandet från London som presenterade sig med albumet ”What Did You Expect from the Vaccines?” som blev det bäst säljande debutalbumet i Storbritannien 2011.

De följde upp detta med ”Come of age” förra året och är sedan tidigare klara för bland annat Glastonburyfestivalen i Storbritannien, Prima Vera i Barcelona och amerikanska Lollapalooza.– För alla tre banden gäller att de gör exklusiva festivalspelningar i Sverige på Siesta, säger Micke Fredholm.

För Glasvegas är det torsdagen den 30 maj som gäller och Biffy Clyro spelar lördagen den 1 juni. Däremot är det inte klart vilken av festivaldagarna The Vaccines spelar.

Klara för festivalen är också det svenska indiehoppet Makthaverskan från Göteborg.Med mindre än två månader kvar känner festivalgeneralen att programmet börjar bli klart.– Jag tror det är sju-åtta band kvar bara.

Blir det några fler tungviktare?– Det vet man inte. Det kan dunka till med mer, säger han kryptiskt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.