Tre ton kokain brändes upp

Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Över tre ton kokain gick upp i rök i Honduras.
Över tre ton kokain gick upp i rök i Honduras.Foto: Orlando Sierra/AFP/TT

Myndigheterna i Honduras brände på lördagen upp 3,3 ton kokain, en del av de 14 ton som har beslagtagits i landet sedan början av året.

Det hela genomfördes framför lokala medier och uppges ha haft som syfte att stärka president Juan Orlando Hernández position inför presidentvalet i november.

– Dessa droger som har förvandlats till aska är en direkt attack mot de kriminella organisationer som sysslar med knarkhandel, sade åklagarmyndighetens talesperson Carlos Morazán.

Presidentens bror Tony Hernández dömdes i slutet av mars till livstids fängelse i USA för knarksmuggling. Mutpengar som han fått av den nu livstidsdömde knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán uppges ha gått till flera av brodern Juan Orlandos valkampanjer.

President Hernández har tidigare förnekat all kännedom om knarkpengarna och har i stället vid upprepade tillfällen sagt sig bekämpa knarkhandeln i landet och hävdat att han är allierad med USA mot kartellerna.

Presidenten har kritiserat vad han anser vara falska vittnesmål från knarkkungarna som han menar vill hämnas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.