Annons

Trots krisen – ny utdelningsfest väntar

Den ekonomiska oron får inte börsbolagen att dra ned på aktieutdelningarna.
Tvärtom väntas en rad storbolag i år belöna sina aktieägare med ännu ett utdelningsfyrverkeri.
Börs • Publicerad 8 januari 2023
Företagen väntas inte hålla inne med utdelningarna. Nu väntar ett rejält utdelningsfyrverkeri.
Företagen väntas inte hålla inne med utdelningarna. Nu väntar ett rejält utdelningsfyrverkeri.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

De kommande veckorna presenterar de svenska företagen förslag till aktieutdelningar till sin ägare. Men trots ekonomisk oro, en kommande lågkonjunktur, inflationskris och räntehöjningar betyder det inte att företagen drar i handbromsen, enligt bedömare som TT talat med.

– Det ska mycket till att bolagen ska föreslå sänkta utdelningar. Jag tror att vi baserat på en totalt sett bra vinstutveckling för 2022 kommer att få se utdelningshöjningar. Det är ingen vågad gissning, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, och utvecklar:

Annons

– Företagen har tjänat på inflationen, man har redovisat väldigt höga intäktsökningar och exportbolagen har haft väldigt bra valutaeffekter när kronan har varit fortsatt svag.

Enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av analytikernas prognoser väntas flertalet av de 30 största börsbolagen att höja sina ordinarie aktieutdelningar.

Tunga spelare

På Stockholmsbörsen är bank- och verkstadssektorn tunga spelare. Bolagen inom branscherna väntas också vara frikostiga till sina aktieägare.

Exempelvis väntas Sandvik höja utdelningen från 4:75 kronor per aktie till 5:19 kronor samtidigt som SKF spås höja från 7:00 kronor till 7:16 kronor.

Handelsbanken, som liksom sina sektorskollegor gynnats av de stigande räntorna, förväntas föreslå en utdelning på 8 kronor jämfört med 5 kronor våren 2022.

– Bankerna kommer troligtvis att ge en högre utdelning. När det gäller verkstads- och industribolagen har man ännu inte börjat märka av en sjunkande orderingång och frågan är hur mycket lågkonjunktur det faktiskt blir, säger Marcus Hernhag om lägesbilden.

Som författare till en rad böcker kring aktiemarknaden och även skribent i bland annat Privata Affärer har han under lång tid haft ett fokus på hur man som sparare utformar en utdelningsportfölj.

Undantag som bekräftar regeln

Hernhag poängterar dock att det finns undantag, fastighetsbolaget Castellum som varit en klassisk utdelningsaktie valde till exempel redan i november att meddela att man föreslår en pausad utdelning. Intrum, Securitas och Nobia är andra företag som det spekulerats i kan ta beslut i samma riktning.

– När det gäller högt belånade bolag är frågan om de kommer att sänka nu eller om ett år? Det blir en intressant bokslutsperiod och det kan bli stora kursrörelser, säger Hernhag om de närmaste veckorna.

Under coronapandemin kritiserades ett flertal storbolag för att fortsätta dela ut pengar till aktieägarna samtidigt som man tagit emot statligt stöd. Att företagsledningarna nu skulle vara restriktiva utifrån ett mera företagsetiskt perspektiv, förkastar dock såväl Peter Malmqvist som Marcus Hernhag:

– Det etiska var intressant och viktigt när man fick statligt stöd och vissa ville dela ut ändå. Just nu är det aktieägarnas pengar och har företagen råd så kan de också dela ut. Däremot kan man fundera på om det är långsiktigt smart att hålla en utdelningstrend vid liv eller i stället amortera av företagets skulder, påpekar Hernhag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons