Trump på militärsjukhus – behöver inte syrgas

USA:s president Donald Trump vårdas på militärsjukhus efter chockbeskedet att han smittats med covid-19. Han uppges inte behöva syrgasbehandling.
Senare under lördagen ska hans läkare lämna besked om Trumps tillstånd.
Publicerad 3 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Donald Trump på väg till helikoptern som tog honom till ett militärsjukhus.
USA:s president Donald Trump på väg till helikoptern som tog honom till ett militärsjukhus.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Presidenten gjorde tummen upp mot fotografer när han gick mot den militärhelikopter som väntade utanför Vita huset.

– Jag tycker att jag mår väldigt bra men vi ska se till att allt ordnar sig, säger Trump i en film som lades upp på hans Twitterkonto i samband med att han fördes till sjukhuset.

Han var iklädd munskydd och kunde på egna ben ta sig till den helikopter som transporterade honom till militärsjukhuset Walter Reed, där han ska behandlas under de kommande dagarna.

Några timmar senare, vid halv sex på morgonen svensk tid, gav Trump positiva besked via Twitter. "Det går bra, tror jag! Tack till er alla. Kärlek!!", skriver han.

Presidentens son Donald Trump Jr säger till Fox News att hans far tar sjukdomen på allvar men att han är "en kämpe". Donald och Melania Trumps 14-årige son, Barron, har testats negativt.

"Försiktighetsåtgärd"

Vita huset säger att flytten till sjukhuset är en försiktighetsåtgärd.

"Efter rekommendationer från hans läkare och medicinska experter kommer presidenten att utföra sitt arbete från presidentens avdelning på Walter Reed de närmaste dagarna", säger pressekreteraren Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Enligt McEnany har Trump i nuläget inte behov av syrgasbehandling.

Sjukhusinläggningen kom mindre än ett dygn efter det att presidenten meddelade på Twitter att han och hustrun Melania Trump hade testat positivt för covid-19. Efter beskedet om smittan fram till publiceringen av filmen där han säger att han "mår bra" var det total tystnad från Trump på plattformen – en sällsynthet då presidenten har gjort sig känd som en ivrig twittrare.

Feber och hosta

Trump uppges ha symptom som feber, hosta och trötthet. Trumps läkare meddelar att presidenten redan har fått en syntetisk antikroppsbehandling – en kur som fortfarande genomgår kliniska tester, men ännu inte har godkänts av myndigheterna.

"Han har undersökts av flera experter, och tillsammans kommer vi att ge presidenten och första damen rekommendationer när det gäller vad som är bäst för nästa steg", skrev Vita huset-läkaren Sean Conley i ett uttalande på fredagen.

Trump har även fått det antivirala läkemedlet remdesivir, som har visat sig kunna förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19.

En talesperson för Vita huset meddelar att Trumps läkare kommer att informera om presidentens tillstånd kl 11 lokal tid (klockan 17 svensk tid).

En helikopter för Donald Trump till det militärsjukhus där han ska vårdas under kommande dagar.
En helikopter för Donald Trump till det militärsjukhus där han ska vårdas under kommande dagar.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Conway smittad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har skickat önskningar om att presidentparet ska tillfriskna fort. Och under fredagen kom besked från Bidens presidentvalskampanj att man tills vidare ska avbryta alla så kallade negativa annonser riktade mot presidenten, rapporterar amerikanska medier.

Bland annat presidentens kampanjchef Bill Stepien samt Trumps tidigare rådgivare Kellyanne Conway uppger att även de har smittats av coronaviruset.

"Mina symptom är lindriga (svag hosta) och jag mår bra. Jag är nu i karantän efter att ha rådfrågat läkare", skriver Conway på Twitter.

Vicepresident Mike Pence med fru, liksom Joe Biden och hans hustru samt Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris och hennes make, uppger att de alla har testat negativt efter presidentens besked.

Emma Gyllestad/TT

Fakta: Covid-19-fall i Vita huset

(TT)

Donald Trump, 74. USA:s president hade ett fullspäckat schema dagarna innan han testades positivt. Bland annat medverkade han på ett kampanjmöte i Pennsylvania och ett event i Ohio.

Melania Trump, 50. Presidentens fru uppger sig ha milda symtom och må bra. Hennes positiva test tillkännagavs samtidigt som hennes makes.

Hope Hicks, 31. Trumps tidigare kommunikationschef. Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One i samband med debatten i Cleveland den 3 november och ska nyligen även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten.

Kellyanne Conway, 53. President Trumps tidigare rådgivare som lämnade Vita huset i augusti. Hon närvarade vid ett evenemang i Vita husets rosenträdgård den 26 september då Amy Coney Barrett nominerades till Högsta domstolen.

Bill Stepien, 42. Donald Trumps kampanjchef uppger sig ha milda symtom och planerar att fortsätta sitt arbete i karantän.

Mike Lee, 49. Republikansk senator från Utah som deltog vid tillställningen i rosenträdgården den 26 september.

Thom Tillis, 60. Republikansk senator från North Carolina och medlem i den amerikanska senatens juridiska utskott. Närvarade också i rosenträdgården.

John Jenkins, 65. Rektor vid University of Notre Dame i Indiana som också deltog vid evenemanget i rosenträdgården.

Utöver det har även tre journalister som nyligen befunnit sig i Vita huset och rest med president Trump bekräftats smittade.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.